FreeDigitalPhotos.net

Jela od plavog patlidžana

Patlidžan je zdravo i neobično povrće kome se ceo organizam raduje. Obara krvni pritisak, snižava holesterol, godi srcu . Ima blag neutralan ukus mesa i odlično se slaže sa crnim i belim lukom a u pitama, musakama, punjenim paprikama i te kako može da ga zameni ili makar obogati. Iskusne domaćice ga dodaju i u ajvar. Dakle, kuva se, peče, prži, griluje, pohuje, kiseli…

Trenutno ga ima na pijacama po izuzetno pristupačnim cenama pa predlažem nekoliko ideja za spremanje.

Paprike punjene plavim patlidžanom

Potrebno je:

10 paprika

2 srednja plava patlidžana

2 glavice crnog luka

1 glavica belog luka

šoljica pirinča

so, biber, peršun

kašika suvog povrća

3 paradajza

Propržiti seckan luk i u njega dodati patližan iseckan sitno u blenderu (ili izrendan, ako nemate blender). Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati suvo povrće. Dinstati 15 minuta da omekša i pusti vodu i dodati pirinač sa šoljicom vode. Kada pirinač omekša, filovati paprike presečene uzdužno (napraviti kao mali čamac pa svaku poklopiti gornjim delom). Ređati u okruglu tepsiju i na kraju prekriti paradajzom oljuštenim i seckanim na kocke i svežim peršunom. Naliti šoljicom vode i peći u rerni oko 1 sat na 180 stepeni.

Zapečeni patlidžani sa sirom

Potrebno je:

2 plava patlidžana

250 g krem sira

50 g pavlake

1 jaje

bešamel sos

Patlidžane iseći tanko , posoliti i ostaviti oko pola sata da puste vodu. Ocediti, uvaljati u brašno i kratko propržiti sa obe strane na vrelom ulju. Staviti na kuhinjsku papir da upije masnoću. Krem sir umutiti sa jajetom i pavlakom.

Polovnu patlidžana poređati u vatrostalnu posudu, preliti prethodno pripremljenim bešamel sosom, filom od sira i prekriti drugom polovinom patlidžana. Preliti bešamelom odozgo i peći oko pola sata u rerni, dok ne porumeni.

Pohovani plavi patlidžan

Potpuna je zamena za meso, proces pohovanja je kao za bečke šnicle, s tim što se patlidžani isečeni na kolutove i posoljeni prvo ostave da odstoje i puste vodu.

Kolutove patlidžana valjati u brašno pa u umućeno jaje a zatim u prezlu. Pržiti na vrelom ulju.

Prijatno!

Gordana Radojković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *