Home / Kafa sa tetkom / Džem od šljiva
Džem od šljiva

Džem od šljiva

Džem od šljiva je kruna slatke zimnice i jedan je od najpopularnijih džemova. Razlog je što šljiva ima u izobilju po niskim cenama na pijaci a  šećera je potrebno  manje nego za bilo koji drugi džem. Rado ga jedemo namazanog na hleb, filujemo njime palačinke, često  je glavni sastojak u kiflicama i tajni u tortama. Osnovna mera je da na 1 kg šljiva ide 300 grama šećera, a za dalje, svaka domaćica ima svoj način i poseban sastojak.

Ovo je samo jedan od recepata, potrebno je:

3 kg šljiva

900 g šećera

1 kesica vanilin šećera

pola kašičice cimeta

pola šoljice ruma

Šljive dobro oprati i očistiti od koštica. Mogu se samleti u mašini za meso, ali je najbolje samo ih iseći na pola ili četvrtine jer je idealno kada se u džemu osećaju komadići šljiva. Sipati u šerpu red šljiva, red šećera , dodati sve ostale sastojke, ostaviti a odstoji najmanje pola sata a zatim staviti da se kuva.

Mešati dok ne provri a zatim smanjiti vatru i kuvati uz povremeno mešanje oko jedan i po sat dok se ne zgusne i ne dobije tamno ljubičastu boju.

Tegle zagrejati u rerni (na 50 stepeni), vruć džem sipati u tople tegle a zatim vratiti u rernu.r Rernu isključiti posle sat vremena i ostaviti da se džem sporo ohladi. Kada se džem dobro ohladi, tegle dobro zatvoriti metalnim pokoopcima i ponosno poređati u špajz.

Srećno i prijatno!

Gordana Radojković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*