FreeDigitalPhotos.net

Dojenje, društveno neprihvatljiv čin

Nekoliko poslednjih decenija slobodno možemo nazvati decenijama u kojima je gajen kult ženskih grudi što je dovelo do procvata plastične hirurgije a žene su do te mere izgubile kompas da su u trci da i u godinama kada više, zbog prirodnog redosleda, ne mogu imati grudi kao u dvadesetim godinama, čine sve kako bi takve grudi ipak imale, do te mere da su odbijale da doje. Vremenom, dojenje je postalo nepoželjan javni čin, toliko da mama koja doji svoju bebu u parku izaziva sablazan prolaznika, mnogo više nego sve one borkinje za ženska prava koje golih grudi šetaju nekim metropolama.

Primarna funkcija žesnkih grudi – dojenje, smatra se najprirodnijom stvari tamo gde žena nije svedena na seksualni objekat koji sve svoje uloge treba da zanemari pred onom najvećom – da bude uvek atraktivna i zanimljiva muškarcu.

Nažalost, zbog svega ovoga, poslednjih godina, širom sveta pa i kod nas, pokušaji da se dokaže da je dojenje bebe na javnim mestima sasvim normalno i prirodno izaziva oprečne komentare, žena koja doji bebu mora se prilagođavati ritmu bebe što je ograničava, ili neće izlaziti iz kuće sve dok je jedina bebina hrana njeno mleko, ili će se suočavati sa osudama.

Gole starlete na naslovnim stranama časopisa su normalna pojava koja ne ugrožava nikoga, ćak ni decu koja će ih gledati dok kupuju žvake ili sladoled, majka koja doji svoju bebu uglavnom bude proglašena za nemoralnu a dojenje intimnim činom koji treba da se dešava isključivo između četiri zida.

Neoprostivu grešku, da doji svoju bebu pred svojim studentima, držeći istovremeno predavanje, napravila je Adriana Pine, profesorka predmeta “Seks, rod i kultura” na Američkom univerzitetu u Vašingtonu. Naime, Adriana je samohrana majka koja je svoju bolesnu bebu staru godinu dana, koju nije imala kome da ostavi na čuvanje povela sa sobom na posao i ostavila je u prostoriji do one u kojoj je držala predavanje, nakon što je čula da njena beba plače, unela bebu u učionicu, počela da je doji i nastavila da predaje.

Istog trenutka, društvene mreže su počele da bruje o ovome, neki su je podržavali, većina je osuđivala a štampa ju je odmah nazvala netaktičnom, neosetljivom i osobom slabog morala.

U pokušaju da opravda svoj čin, Adriana je na svom blogu napisala da kao samohrana majka ima vrlo ograničene prihode, da bolesno dete nije mogla da ostavi u vrtiću i nije imala izbora te da tim činom na neki način morala da žrtvuje svoju profesiju ali da se ne radi ni o kakvom egzibicionizmu za šta je optužuju. No, koliko god se pravdala, većina njen čin smatra neprofesionalnim.

Oni koji zagovaraju dojenje u javnosti, smatraju da Adriana nije uradila ništa strašno, da je dojenje uzvišen čin između majke i deteta i uvek na dobrobit deteta pa da oko svega toga ne treba dizati toliku buku, da majke koje rade ponekad nemaju drugog izbora.

Većina, pa čak i žene ovaj njen gest neće moći da razume, jednostavno smo naučeni tako – nije primarno to što je morala da podoji bebu već to što je tim činom pokazala svoju dojku, deo svog tele namenjen isključivo muškarcima, da nije tako, ovaj čin ne bi izazivao toliko zgražavanja. Ali najstrašnije od svega je što je ova vest dovela do serije tekstova i raspravama šta je dojenje pa čak i toga da ovaj  prirodan i najneviniji čin treba regulisati zakonom.

 

 

 

3 comments

  1. Potpuno izvratnje teza,u celoj prici jedino je beba ugrozena sto njena majka nije mogla da ostane kod kuce da je cuva i sto je morala da tako bolesna spava u ‘nekoj tamo javnoj prostoriji’i uz sve to da bude podojena u prepunom amfiteatru.
    A zene – naucene da se stide svega sto rade pa cak i ovog najsvetijeg cina – dojenja svoje bebe.
    Divim se profesorki jer je ona dokaz koliko je svaka zena jaka i moze sve!

  2. тако како је сад биће докле год се таквим питањима баве мушкарци и феминисткиње. па ви подржжавајте феминизам и сличне глупости и чините нам свима медвеђу услогу…

  3. Važno je da nije sramotno žderati hamburgere iz koji cure prilozi na svim mogućim i nemogućim javnim mestima…. a u pitanju je isti čin-obrok!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *