FreeDigitalPhotos.net

Da li su elektronske cigare potpuno bezopasne?

Ideja o elektronskoj cigari postoji od šezdesetih godina prošlog veka ali se prva bezdimna elektronska cigara pojavila na tržištu tek 2003. godine, u korak sa globalnom agresivnom kampanjom koja ima za cilj da edukuje ljude o štetnosti pušenja  i duvanskog dima. Ovo je uređaj koji se reklamira kao uređaj koji pomaže onima koji su rešili da prestanu da puše tako što imitira pravo pušenje cigara ali bez zdravstvenih posledica.

Mnoge istraživanja o elektronskoj cigari pokazala su da su manje štetne od tradicionalnih cigareta ali nijedna ne potvrđuje da su apsolutno bezopasne. Istraživanje jednog nemačkog naučnika pokazalo je da se u duvanskom dimu kod pušenja tradicionalnih cigara nalazi 20 isparljivih organskih jedinjenja dok je u isparenjima elektronske cigare pronađeno samo šest.

Iako reklamirana kao idealna zamena za duvan kome strastveni pušači ne mogu da odole, elektronska cigara izgleda nije bezazlena i za nju su vezane mnoge kontroverze. I dok se proizvođači elektronskih cigara bore da osvoje tržište, jedni tvrde da pušači koji koriste ovu cigaru imaju mnogo manje zdravstvenih problema nego oni koji puše tradicionalne cigare, dok drugi tvrde da elektronska cigara takođe stvara zavisnost i određene zdravstvene tegobe.

Na kongresu Evropskog respiratornog društva, održanom u Beču, 2. septembra ove godine, predstavljena je studija Univerziteta u Atini koja je sprovedena na grupi ljudi koji su pušili elektronsku cigaru i grupi nepušača, koja je pokazala da kod prve grupe, neposredno nakon pušenja elektronske cigare dolazi do otežanog disanja, odnosno, slabijeg protoka vazduha kroz respiratorne organe. Oni su naglasili da iako proizvođači elektronskih cigara tvrde da u njima nema katrana, niko nije siguran šta se nalazi u njima i da postoji mogućnost da može doći do neželjenih efekata.

Upozorili su da zbog konstantne rastuće cene duvana prodaja elektronskih cigara neprekidno raste a da je alarmantno što se ove cigare prodaju u apotekama što kupce može dovesti u zabludu da se radi o jednoj vrsti leka protiv pušenja iako niko od proizvođača nije podneo zahtev da bude registrovana kao lek, naglašavajući da elektronske cigare ipak sadrže neku količinu nikotina i da se nikako ne može govoriti o tome da su potpuno beziopasne pa da njihovu prodaju treba zabraniti u apotekama.

Bezopasne ili ne, saznaćemo tek za nekoliko godina ili decenija u kojima će se proizvođači i pobornici zdravog života i protivnici pušenja boriti da dokažu svoje tvrdnje, kao i kod svake druge stvari, i jedna i druga strana imaće svoje pobornike i protivnike.

Sa sve agresivnijom kampanjom, zabranom pušenja na javnim mestima, i možda usvajanjem zakona za koji se trenutno bore u Australiji, da pušenje bude proglašeno zločinom, to jest, krivičnim delom, proizvodnja i prodaja elektronskih cigara će rasti, strastveni pušači se neće obazirati ako se nepobitno utvrdi da elektronske cigare nisu bezopasne, isto kao što se ne obaziru na upozorenja o štetnosti duvanskog dima.

Svakako, svi se slažu u jednom, iako se ne može tvrditi da su elektronske cigare potpuno bezazlene, mnogo su bezazlenije od standardnih cigara.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *