FreeDigitalPhotos.net

Ananas – voće energije

Najčešće ga kupujemo konzerviran i koristimo za pravljenje voćnih torti, no kako ananas možemo kupiti i svež treba znati prednosti konzumiranja ovog egzotičnog voća koje vodi poreklo iz Južne Amerike koje su domoroci nekada kačili na ulaz u svoje domove kao znak dobrodošlice što se prenelo kao običaj na mnoge zemlje sveta, česta je dekoracija na stolovima gde ima isto značenje, da su gosti dobrodošli.

Ananas je veoma bogat kalijumom, sadrži enzim bromelain koji pomaže u varenju proteina životinjskog porekla pa je odlično voće koje se može jesti u kombinaciji sa mesom i ribom. Pored toga on nam daje polovinu dnevnih potreba vitamina C, ima i duretička svojstva pa kažu da je odličan protiv stvaranja celulita zbog toga što smanjuje zadržavanje tečnosti. Redovno konzumiranje svežeg ananasa poboljšava elastičnost kože, smanjuje apetit jer daje osećaj sitosti i odličan je protiv umora, kada ste umorni, gladni između obroka, slobodno jedite ananas, osećaćete se ornije.

Kada kupujete svež ananas veoma je teško proceniti koji je zero a koji ne, na dodir on mora biti čvrst, boja mora da mu bude u nijansama od svetlo zelene do žuto narandžaste a list mora biti svetlo zelen i nikako suv. I pored toga, može se desiti da kupite zelen ananas koji će kada ga oljuštite biti pomalo gorak.

U slučaju da je gorak, držite ga na sobnoj temperature dva, tri dana. Ako je zreo i ne pojedete ga odmah, čuvajte ga u frižideru u plastičnoj kutiji.

Ananas sadrži samo 40 kalorija po kilogramu, a čak 230 mg kalijuma po kilogramu.

Preporučuje se kao jutarnji obrok, ali i kao popodnevni, posle ručka ili večere, odličan je u kombinaciji sa listovima nane, dovoljno je da pojedete dve, tri kriške i par listova nane.

Većina će se, kada je ananas u pitanju, pre odlučiti za kupovinu konzerviranog nego svežeg ali konzerviran gubi većinu svojih hranljivih sastojaka, zato, koliko god vam se činilo mučno da ga ljuštite, kupujte svež.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *