Home / Kafa sa tetkom / Ajvar u slici i reči
Ajvar u slici i reči

Ajvar u slici i reči

Recept i fotografije poslala nam je naša čitateljka Jasna Hadži Nikolić. Prenosimo ih u originalu, kao i komentare ispod fotografija,  kako biste i vi uživali čitajući i gledajući process od paprika do ajvara. Ako niste planirali da pravite ajvar pa posle ovog recepta ipak rešite da ga napravite a nemate patuljke, pozovite prijateljice, prijatelje, imaćete dobar ajvar i dobru zabavu, svakako ćete se osećati bolje.

Osnovni recept je  15 kilograma rukom biranih paprika, oko 20 ljutih, onih kafanskih malo većih, 1 litar zejtina, soli koliko ko voli. Postoje i vrijacije koje sam pravila, naprimer 12 kg paprika i 3 kg plavog patlidžana, zatim 12 kg paprika, 3 kg patlidžana i 1 kg kuvane šargarepe i svi su bili apsolutno isti. Taj sa šargarepom sam pravila dok su deca bila manja, ali bukvalno nema nikakve razlike između ova tri ajvara. Ukus je potpuno isti.

Roštilj i paprika

Procedura je sledeća: Ispečem paprike i papričice, ubacim u najlon džak i prekrijem ga nečim da drži toplotu. Posle jedno 3 do 4 sata dođu patuljci iz šume, moje ćerke koje sve to oljušte i dok se ja odmaram posao je gotov. Oljuštene paprike stavim u gazu (kupim u apoteci pakovanje metar puta metar), zavežem u bošču i okačim iznad sudopere da se cedi preko noći (pretpostavljam da svi imaju iznad sudopere viseće elemente što će im dosta olakšati stvar).

Četiri ruke ljušte

Zebrasti nokti

Oljuštene paprike

Prvo ceđenje

Sledećeg dana sameljem paprike a posebno sameljem ljute. U veliku šerpu sipam 1 ulja ( može i 7,5 dl, probala sam i to i ništa ni njemu ne fali). Stavim na vatru i kad je ulje vrelo sipam mlevene paprike i mešam dok ne poludim, to jest oko  sat vremena, možda malo duže a zatim dodam so i one mlevene ljute papričice i doziram. Ja stavljam prvo pola te količine da mi se ne desi da sam natrapala na neke ljute k’o otrov i onda dodajem dok mi ne bude onako osrednje ljuto, obično je to ta doza od 20 papričica. Posle mešam još oko desetak minuta i ajvar je gotov kad povučem varjačom po dnu šerpe a dno šerpe ostane čisto, mislim, ne vrati se ajvar da ponovo prekrije dno.

Mlevenje

Šerpa i varjača kao veslo

Dodavanje plavog patlidžana

Ovako treba da se vidi dno

Tegle poređam u mašinu i natempiram tako da mašina završi kad je ajvar gotov i onda punim vruće tegle vrućim ajvarom, sve tegle poređam u okrugli pleh i stavim u rernu na 150° i posle jedno 2 sata ajvar ponovo počne da krčka i uhvati se korica tamne boje na površini. Tegle ne treba napuniti do vrha da ne bi iscureo (to mi se redovno dešava). Tada izvadim tegle iz rerne i poklopim onim poklopčićima i on može da stoji tako do sledeće godine, nikad se ne pokvari. Naravno ne stavljam ni konzervans ni vinobran.

Najzad u teglama

4 comments

  1. Jao Jasna pa vi ste prava umetnica iz oblasti ajvara. Vi pravite ajvar sa velikim A.
    Kazite mi molim vas, da li mozete dodatno da pojasnite ovaj deo kada okacite paprike da se cede? Kako tacno da ih okacimo?
    Puno pozdrava!

    Bjanka
    P.S.
    Ako mozete dajte nam jos neki vas recept. Zaista ste spektakularni!

  2. Jasna Hadži Nikolić

    Stvarno ne znam kako se desilo da izostavimo sliku paprika koje se cede ali pokušaću da objasnim nekako. prostrem gazu na sred stola, stavim oljuštene paprike na sred gaze, zatim dijagonalne krajeve gaze vežem u čvor (prvi i treći i drugi i četvrti kraj)Drška od varjače može vrlo zgodno da posluži, prosto te paprike okačite na dršku od varjače i krajeve varjače oslonite na dva oslonca a ispod te interesantne instalacije stavite činiju u koju će da curi sok iz paprika, Pošto je recept vranjanski, podrazumeva se da se ništa ne baca pa tako možete taj sok da sipate u posude za led i kad se sledi sve strpate u jednu kesu i u zamrzivač i onda zimi kad zatreba paprika kao dodatak nekom jelu a vi je nemate, ubacite nekoliko kockica i podvala je uspela. Ako treba još neko objašnjenje, tu sam !

  3. svaka cast na trudu. odlican recept. kada moze da se proba? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*