FreeDigitalPhotos.net

Uskoro će jesen, kako ponovo da „uđemo“ u cipele

Ovih dana sigurno ne razmišljamo o cipelama ali veoma brzo ćemo, sa kišovitim i hladnijim vremenom, ponovo da ih nosimo i suočićemo se sa time da uopšte ne prijaju našim stopalima.

Većina žena, nakon leta i višemesečnog nošenja papuča i sandala, kada je stopalo bilo „slobodno“ ume da kaže da imaju osećaj kao da im je stopalo poraslo za jedan broj. Naravno, ovo nije tačno, stopala su ostala ista ali cipele posle višemesečnog stajanja u cipelarnicima deluju kao da su nam male, tvrde su i neudobne.

Ovo se dešava svaki put tokom menjanja sezone, no većina nas to zaboravi pa nam se prvi dan u cipelama pretvori u noćnu moru, obično dobijemo žuljeve i žalimo se kako se stare cipele ponašaju kao nove i još nerazgažene.

Da vam se ovo ne bi desilo, postoji nekoliko malih trikova kako da razmekšate cipele koje su se malo ukrutile od stajanja.

Jedan od načina je da vatu natopite omekšivačem za rublje i neposredno pre obuvanja cipele premažete iznutra, veoma brzo će se opustiti i nećete ih osetiti. Ovo možete primeniti i kada vas muče nove cipele, namažite unutrašnjost na mestima gde vas stežu ili žuljaju.

Stari trik naših baka je bio da natope novinski papir rakijom, njime napune cipele i ostave sve dok alkohol ne ispari a novine se osuše. Pošto se od ovog „tretmana“ cipele ipak osećaju na rakiju što vam može stvoriti osećaj nelagodnosti, umesto rakije upotrebite medicinski alkohol koji možete kupiti u apotekama, sipajte ga u neku posudu, natopite novine i napunite cipele. Neverovatno, ali cipele postaju mnogo udobnije.

Jedan od načina, ako već imate iskustva sa nekim cipelama koje vas „muče“, je da natopite pamučne čarape vodom, dobro ih iscedite, obujete a zatim obujete cipele i nosite ih po kući kako bi omekšale. Vaše  stopalo će grejati čarapu i u kombinaciji sa njom će širiti cipele.

Sličan „termalni“ trik je da pre obuvanja cipele iznutra zagrejete fenom i odmah obujete, već znate da se tela na toploti šire.

Sve ove savete možete primeniti i na čizme, kad dođe vreme nošenja čizama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *