Home / Kafa sa tetkom / U Tunisu ustavom ukinuta rodna ravnopravnost
U Tunisu ustavom ukinuta rodna ravnopravnost

U Tunisu ustavom ukinuta rodna ravnopravnost

Prateći Arapsko proleće mogli smo videti da su u svim protestima žene učestvovale koliko i muškarci, pa iako su, kako navode svetski mediji, žene sposobne da učestvuju u svrgavanju diktatora, ta krvava ali kratka borba nije ništa u odnosu na to da će morati godinama da se bore da dobiju mesto u svetu u kome dominira muški mentalitet.

Tokom protesta, žene su marširale zajedno sa muškarcima i učestvovale su u procesu reformi, uspele su da se izbore za mesta u parlamentu, ali i pored toga ne mogu da se izbore sa islamskim tradicionalističkim stavovima, do te mere da je jedna od žena u parlamentu izjavila da su samohrane majke sramota za Tunis i da nemaju pravo da postoje.

U Tunisu, jedna od stvari za koju su se ljudi borili, jednakost među polovima je ukinuta, novi ustav kaže da žena nije jednaka sa muškarcem ali da je “komplementarna” sa njim.

U novom ustavu koji je donesen posle svrgavanja diktatora Ben Alija kada je Enhad, umerena islamska stranka pobedila na prvim slobodnim izborima zahvaljujući i glasovima žena, piše da država garantuje zaštitu ženskih prava po principu komplementarnosti sa muškarcem. Ustavotvorna skupština teži tome da se odbace prava žena i ne poštuje princip jednakosti polova zbog čega su organizovane brojne demonstracije protiv usvajanja ovog ustava koji, kako kažu, žene vraća u srednji vek.

Svetski mediji izražavaju strah da Tunis neće moći da postigne osnovne principe demokratije i da neće uspeti da postane moderna, i sekularna država. Pošto ovaj ustav tek treba da bude odobren od strane parlamenta a biće usvojen samo jednoglasnom odlukom, postoji nada da će se bar jedna osoba, ako ne više njih, pobuniti protiv ovo ponižavanja, degradiranja i svrstavanja žena u neku vrstu manjina, zaključujući da Arapsko proleće nije gotovo sve dok žene ne dobiju prava koja im se uskraćuju sve većom islamizacijom društva.

Glasajući za islamističke partije, žene su se nadale da islam, demokratija i modernizacija društva mogu ići zajedno, međutim, pokazalo se da demokratija koja teži ukidanju nejednakosti između muškaraca i žena teško ide u korak sa tradicionalnim zakonima koji strogo određuju uloge oba pola.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*