Home / Kafa sa tetkom / Postporođajni stres jednak je stresu koji izaziva rat ili teroristički napad
Postporođajni stres jednak je stresu koji izaziva rat ili teroristički napad

Postporođajni stres jednak je stresu koji izaziva rat ili teroristički napad

Za većinu žena porođaj je vrlo stresan događaj bez obzira što je prirodan i mnoge žene porođaj dočekuju sa ogromnim strahom da li će se sve završiti kako treba. Retke su žene koje se ne plaše porođaja, koliko god da znaju da je sve to prirodno, prisutan je strah od bola, evenutalnih komplikacija i strah da li će nakon svega sa bebom biti sve u redu. One druge, koje se plaše i otvoreno pokazuju svoj strah uglavnom teše time da su se njihove bake i prebake porađale na njivama i nastavljale da kopaju, kritikujući ih da su razmažene.

Statistike pokazuju da svaka treća žena pati od postporođajnog stresa koji se uglavnom ogleda u tome da imaju fkešbekove iz porođajne sale, srce im ubrzano lupa, izbegavaju da pričaju o porođaju i na samu pomisao da bi se još jednom porađale ih obuzima neopisiv strah.

U Izraelu je sprovedeno istraživanje tokom kojeg su ispitivanje žene neposredno nakon porođaja i zaključeno je da tokom porođaja kod žena dolazi do intenzivnog straha i osećaja bespomoćnosti.

Ovaj postporođajni stres, oni koji su vršili ispitivanje, izjednačili su sa stresom koji izaziva rat ili teroristički napad, odnosno, sindrom postporođajnog stresa izjednačen je sa događajima koji se dešavaju ljudima a u kojima mogu smrtno da stradaju ili budu ozbiljno povređeni.

Skoro 8% ispitanih mladih majki sui male sve simptome postporođajnog stresa, a 26 odsto njih sui male pojedine simptome i do mesec dana nakon porođaja.

Kao najintenzivniji navele su strah od komplikacija i strah sa svoj život ili život deteta.

Lekari upozoravaju da kod nekih žena brzo dolazi do “zaboravljanja”, kod nekih oporavak traje duže a da kod nekih postporođajni stres može imati dugotrajne posledice i odvesti  u ozbiljnu bolest pa da zbog toga treba biti oprezan u prepoznavanju simptoma postporođajnog stresa kako bi se predupredile kasnije posledice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*