FreeDigitalPhotos.net

Njegovo ime je Kazanova!

“Bio sam istovremeno sa dve žene, ali, bez obzira na svu ljubav i seksualnu pažnju koju su mi pružale, sa obe sam se osećao neispunjeno, kao da je neki suštinski deo mene ostajao skriven i netaknut. Nije mi padalo na pamet da bih ja mogao da imam neke veze sa tim. Umesto toga tražio sam ispunjenje kroz još više seksa, još više laži i više emocionalnih sukoba i varnica…Provodio sam se i pre sa ženama čija imena bih zaboravljao čim bi napustile moju sobu. Moj život je varirao od pikarske pustolovine do sapunske opere. Kad bolje razmislim, nije broj ljubavnica to što je upadljivo, jer živimo u vreme emotivne neobaveznosti, nego taj uvek isti ciklus osećanja. U početku bi me u susretu sa novom ženom preplavila nesavladiva želja za njom i ta čežnja je činila od mene izgladnelo siroče. Kada bi pristala da spava sa mnom, osećao sam trijumf koji je bio tako grandiozan, lepši od samog seksa. Ali trijumf se brzo preobražavao u sumnju u taj odnos. Koliko god da je trajalo viđanje sa svakom ženom, trijumf je prerastao u iscešđenost i prezasićenost. Šta te žene hoće od mene? Nemam ništa da im dam. Iskradao bih se iz kreveta sa osećajem prevarenosti. Tako je izgledao moj erotski život: smena želje, trijumfa i užasa… a kako je vreme odmicalo ja sam tu vrtešku vrteo sve brže i sa sve više žena paralelno…“ (odlomak iz knjige Piter Trektenberg „Kazanovin kompleks“).

Pretpostavljam da je većina muškaraca u nekom periodu života maštala o tome da bude Kazanova. Još je Stefan Cvajg rekao da „Nijedan muškarac koji je istinski muškarac ne može da čita Kazanovine memoare, a da ubrzo ne oseti zavist.“ Iako postoji blagonaklonost okruženja prema muškom promiskuitetu, ovde se ipak ne radi o masovnim pojavama. Takođe se definicija Kazanove ne vezuje za avanturu  jedne noći, prevaru, za ostavljanje partnera, a ne opisuje ni posetioce seks-šopova i barova. Nisu ovde zadate ni norme koje treba svaki predstavnik muškog roda da postavi kao cilj. Radi se ipak o marginalnim grupama i o patologiji. Kazanova ima neutoljivu unutrašnju glad i siromaštvo, jer žene doživljava kao bezlični instriment za postizanje zadovoljstva. Obično je iz porodice gde je otac odsutan ili neadekvatan, a majka dominantna i narcistički opsednuta. I sa ženama koje su takođe neurotične igra patološku Igru zavodjenja i ostavljanja, komplementarno kompulzivno.

Foto: italianalmanac.org

Postoji pandan žene-zavodnice koje su po prirodi neverne i koje neprekidno raskidaju veze i napuštaju ljubavnike, poznat kao „kompleks Katarine Velike“. Nekada su bile retke, jer su bile jake socijalne zabrane i kazne za takve pokušaje. Danas je to češća pojava, ali i dalje statistički manja nego kod muškog pola.

U osnovi Kazanovinog poremećaja je seksualna zavisnost, ne kao hemijska zavisnost, nego kao neadekvatan odgovor na jednu biološku potrebu kojoj se daje pogrešno značenje, jer se jedino od nje očekuje potvrda, sigurnost i celovitost. Uz megalomaniju, paranoju, nezrelo Ja, narcizam, obuzetost sobom, Kazanova ima odlike granične strukture ličnosti koja je lišena i osećaja krivice, kao i kod psihopata. Zanimljivo je da, kao što ima uspešnih alkoholičara, i u ovoj grupi postoje uspešni pojedinci, kao što su Lord Bajron, Frenk Sinatra, Ernest Hemingvej. I da je stvarni lik Đakoma Kazanove u fiktivnom obliku, što književnom, što operskom, kao Don Huan (Žuan) dobio nove osobine: predlaže brak i pobegne čim ostvari zavođenje, manje seks, a više prevara i poniženje su centar, umire mlad… Romantizovan Kazanova bi mogao da bude antiheroj iz romana Henrija Milera i Normana Majera. Iako su se miljei promenili pa žene ne moraju da čuvaju svoju nevinost za brak, te im Don Žuan to i ne može oduzeti, ostaje konstatacija da je Kazanova gospodin Pogrešni! Pre dve stotina godina Kazanova je ugrožavao samo ženski klasni status, danas on dovodi u pitanje njenu ženstvenost. Kao što je stvarni Kazanova postao mit, tako danas postoje stvarni muškaci koji održavaju ovaj mit vitalnim. Mada bih ja rekla da su danas i neke žene postale Kazanove.

Kako da prepoznamo Kazanovu? Po krhkosti veza. Bratstvu neženja i razvedenih. Velikom broju ljubavnica, devojaka, drugarica, poznanica. Više partnerki parelelno. Bitno im je da oni ostavljaju. Mogu da se zaljube, ali im to brzo dosadi, previše ih ograničava ili su im partnerke zahtevne. Prepoznajemo ih po rečenicama: “ To jednostavno nije išlo.“;  „Sreo sam drugu.“ ; „Nisam spreman za vezu.“; Previše je posesivna, a meni treba sloboda da dišem.“

Od potrage za uzbuđenjem do umetničkog bežanja, Kazanova se ponaša po obrascima nekoga ko nema dozvole na bliskost, vezivanje, jer  su žene za njega zastrašujuća bića. Možda zato što bliskost sa ženom može da izbriše granice koje ocrtavaju njegovo Ja, njega kao ljudsko biće. Tek kroz terapiju moguće je da Kazanova razume korene nepoverenja prema ženama, neurotičnu potrebu za neprekidnom stimulacijom, strah od predavanja. Tek kada nauči da govori o svojim osećanjima, da je dobar seks više od orgazama i dokazivanja sebe, da muškost nema veze sa brojem ljubavnica, može da bude na dobrom putu.

FreeDigitalPhotos.net

Jedna od zabluda je da će se Kazanova jednostavno „izlečiti“ ako nađe „pravu ženu“. Tako se pecaju žene koje vole da pomažu i žrtvuju se. Istina je da nijedno ljudsko biće ne može da u ime nekoga radi na tuđem mentalnom zdravlju. Svaka žena koja je trenutno u vezi sa Kazanovom, ili koja razmišlja o vezi sa takvim muškarcem, treba odmah da digne ruke od toga. To nalaže zdrav razum. Upoznavanje partnera znači i upoznavanje njegove prošlosti. Ukoliko je bilo previše žana, ukoliko su veze trajale kratko, ukoliko je on stalno bio žrtva nekih bezosećajnih ajkula, tada ženama treba da se upali svećica, da se ispolji obazrivost i skeptičnost. Uspešan partnerski život je vrednost, ali ne i jedini životni smisao. Mi, pre svega postojimo kao posebne individue i kao takvi, već celoviti, treba da se uparujemo, ne tražeći celovitost u partneru!

Autor: Ljiljana Jerinić, psiholog

 

3 comments

 1. Odlican tekst, citajuci ga sam pocela da prepoznajem neke ljude sa kojima veza nije isla. I zene opametite se za ubuduce, cim se pojavi neki Kazanova u blizini bezite sto dalje, da bi izbegle ponizavanje, stres i sl.
  I naravno sto pre otkrijete da je pored vas Kazanova to boljeposledice bezbolnije i ne trazite gresku u sebi nego u njemu!

  • zdravo . ovde je kazanova u ovom razmisljanju i pisanju jedne zene pogresno predstavljen , njegovi motivi su pogresno predstavljeni i njegove namere > ON jeste priznao da je spavao sa mnogo zena ali da nijenda nije dotakla sustinski deo njegove icnosti , sto znaci da je hteo da razdvoji dobru posenu zenu koja ume va voli i koja umeda poznaje voljenog muskaraca da ga nadogradjuje i da on nju nadogradjuje i njega i njegov karter i da zna da zivi sa njima . od zene koja je kurva i koja bi samo seks i zelju da ugodi sebi samo njoj da bude lepo ima mnoge predrasude kao ova zena sto je ovo pisla o kazanovi 😀 i seks sa kurvama on opisuje : želje, trijumfa i užasa . Sa tim je on hteo nama muskarcima da kaze da dobro otvorimo oci da li je zena koja spava sa tobom pre braka a pre toga je imala njih petnaest ,zena koja kako on navodi u koju ne mozes da imas poverenja jer je spavala sa tobom pre braka kako on navodi:Ali trijumf se brzo preobražavao u sumnju u taj odnos. Koliko god da je trajalo viđanje sa svakom ženom, trijumf je prerastao u iscešđenost i prezasićenost. Šta te žene hoće od mene? Nemam ništa da im dam. Iskradao bih se iz kreveta sa osećajem prevarenost; znaci cuvaj te se ovakvih zena ja sam nagrabusio i nemesajte zene koje su kurve a pretvaraju se u dame sa pravi damama to je bila njegova poruka :d a ovo sto je opisala ova se odnosi na neke druge ljude i motive a ne na kazanovu 😀

 2. da ovaj teks je pisala zena sa njene strane gledista> i navela je par tacnih a par netacnih stvari . Jer u ovom odlomku on opisuje tri kljucne stvari , on govori da i pored seksa i kako on to naziva trenutka uzivanja u sebi oseca neispunjeno kao da se sustinski deo njegaosecao netaknutim skrivenim.To je do zena a ne do njega jer ako zena pristane da spava sa muskarcem za koga nije sigurna da ga poznaje i voli i da moze da ga usreci kao sto ove nisu mogle kazanovu , jer da su mogle dodirnule bi taj skrivneni deo njega .drugi razlog u njegovom paragrafu jeste taj da upravo nije broj zena sa kojim je spavao nesto sto je upadljivo jer zivimo u svetu gde , postoji emocionalna neobaveznost .Nego je to uvek isti ciklus osecanja . to je on hteo da kaze upravo ovo gore da nijedna ta devojka koja mu se dopande i koju osvoji da spava sa njim nije dotakla njegovu sustinu skrivena osecanja , nije ga ispunjavala poznavala , volela .osecao se ispraznim zbog toga i isti taj ciklus se ponavljao sa svakom takvom devojkom sa kojom je spavao :d e to je on naveo kao vaznu i bitnu cinjenicu i treca kljucna stvar :. U početku bi me u susretu sa novom ženom preplavila nesavladiva želja za njom i ta čežnja je činila od mene izgladnelo siroče. Kada bi pristala da spava sa mnom, osećao sam trijumf koji je bio tako grandiozan, lepši od samog seksa. Ali trijumf se brzo preobražavao u sumnju u taj odnos. Koliko god da je trajalo viđanje sa svakom ženom, trijumf je prerastao u iscešđenost i prezasićenost/ uprvo opisuje taj odnost da ako je ta zena bila sa njim i pristala sa njim da spava a da ga i ne poznaje i da ga ne voli i da nije sa njim u braku to onda povlaci i sumlje da ce i njemu ostati verna , jer ako je mogla da sapva sanjim a da nije u braku sto nebi mogla i sa drugim . kako on tu kaze on izlazi i bezi iz njihovog kreveta sa osecajem prevarenosti upravo zbog mog gore navedenog razloga poverenja :d,i on svoj zivot naziva smenom zelje trijmufa i uzasa :d ikaze da je to vrte sve brze . E sad pogresno je zakljcila da kazanova sve zene gleda kao na bezlicni instrument za postizanje zadovoljstva , to nije tacno jer on opisuje te zene kao kurve i opisuje kako ce muskarac proci sa zenama koje su kurve i kako je taj zivot isparazan i kako ni sa jednom od tih zena iako je spavao sa njim nije doziveo da ona udje u srz njegove licnosti i da ga voli , rekavsi da takve zene pruzaju samo ceznju trijumf i razocarenje , i opisujuci sebe kao osobu koja je spavala sa takvom vrstom zena kao da je prevaren 😀 tako da ova izjava nije tacna on je opisivao kako je i sta se dobija kad se spava sa kurvama :d koje su tu da bi dale seks i nista vise kao sto je on to objasnio 😀 drugo nema nista lose razumeti kazanovu i odvojiti znene iskrene i postene koje znaju da vole od kurvi ali ne prihvatati kurve kao iskrene i postene zene jer ces da nagrabusis i takve stavove treba podrzavati . drugo on ovi odkazuje da nema poremecaj seksualne zavisnosti nego jednostavno kaze dajte caru carevo bogu bozje ,zeni koja je vrena postena i zna da voli dajte to , a zeni koja nije verna ne zna da voli i spavala bi sa svakim dajte ovo sto sam ja dao. i nije istina da je on od takvih zena trazio potvrdu sigurnsti celovitosti to je objasnio kada je rekao ovo :“Bio sam istovremeno sa dve žene, ali, bez obzira na svu ljubav i seksualnu pažnju koju su mi pružale, sa obe sam se osećao neispunjeno, kao da je neki suštinski deo mene ostajao skriven i netaknut. trece nisi uprau kada kazes Uz megalomaniju, paranoju, nezrelo Ja, narcizam, obuzetost sobom, Kazanova ima odlike granične strukture ličnosti koja je lišena i osećaja krivice. On se nije osecao krivim da prevari i spava sa kurvom jer to kurve i zele on tu sam biva prevaren i on to opisuje kao losu stvar koju je on doziveo :d cetvrto , nije on ugrozavao zenski klasni status to su upravo radile te zene koje su glumile da su dame i da su verene a u stvari to nisu bile i on je samo to izbacio na videlo :d i ne radi se tu o zensvenosti nego o tome da kurvi kurvino dami damino i jasno ih razgranici u drustvu :d on je to radio tako sto je spavao sa njima 😀
  i peto sto se tice toga kako danas ljudi gledaju na kazanovu totalno si opisala te ljude ali to nije kazanova oni su isto ako i ti stvorili pogresnu sliku o njemu udelili su mu pogresne motive .I to sve gore sto si ti navela moze da se radi iz razlicitih motiva ali kazanova je to raadio da bih jasno razgranicio dame od kurvi i davao je damama damino kurvama kurvino . i objasnio je kako prolaze ti ljudi koji pomesaju kurve sa damama i obrnuto ponavljam rekao je Tako je izgledao moj erotski život: smena želje, trijumfa i užasa… . tak da si ovde ti opisala nacin ponasanja ljudi koji rade pogresne stvari iz pogresnih motiva zbog neznjana ili neceg drugog nazivaju sebe kazanovama 😀

  sesta tvoja neistina jeste ta :d potrage za uzbuđenjem do umetničkog bežanja, Kazanova se ponaša po obrascima nekoga ko nema dozvole na bliskost, vezivanje, jer su žene za njega zastrašujuća bića i zato si nvaleva . Možda zato što bliskost sa ženom može da izbriše granice koje ocrtavaju njegovo Ja, njega kao ljudsko biće. . Ne nije tacno da on nije zelo bliskost sa znenama i ne kao na gledanje svih zena kao da su zene za njega zastrasucjuca bica nego upravo on pravi razliku izmedju kurvi i dama , i objasnjava da su kurve za esks i sta dovidi taj sesk a za sta su dame . drugo on nije gubio svoje ja ni kad je spavao sa bilo kojom kurvom od ovih nego objasnjava koliko je isprazno takve zene smatrati vernim , pouzdanim itd , i on naravno da se nece predati kurvi niti je on imao strah od predavanja iskrenim i postenim zenama 😀 ali sto posto je bio upravu kad je rekao da netreba da se predas kurvi :Di da je se svaki put kad je spavao sa novom zenom osecao prevarenim :d jer kao sto kaze kad spavas sa njom gubi se povrenje , sto je napisao gore u tekstu.

  Sedma tvoja neistna jeste ili zabluda jeste ta :tek kada nauči da govori o svojim osećanjima, da je dobar seks više od orgazama i dokazivanja sebe, da muškost nema veze sa brojem ljubavnica, može da bude na dobrom putu. u gornjem tekstu gde se navode njegove reci on te je demantovao i upravo to objasnio evo pogledaj : Tražio sam ispunjenje kroz još više seksa, još više laži i više emocionalnih sukoba i varnica…Provodio sam se i pre sa ženama čija imena bih zaboravljao čim bi napustile moju sobu. Moj život je varirao od pikarske pustolovine do sapunske opere. Kad bolje razmislim, nije broj ljubavnica to što je upadljivo, jer živimo u vreme emotivne neobaveznosti, nego taj uvek isti ciklus osećanja. On je u celom gore njegovom tkesu pisao o sojim osecanjia sto navodi i ovaj deo njegovog citata. Cak je upravo i opisao da je dobar sesks vise od orgazma upravo u ovom gore paragrafu i bas je tu naveo da mu nije bitno koliko ima devojaka jer su danas devojke kurve , nego je bitno sto se tu vrte ista osecanja ,ispraznosti 😀 tako da nije to sto si mu ti pripisala tako

  Osma i dokazi da se covek nece smirti ako nema pravu zenu koja moze da dotane unutransnja osecanja da ga voli da bude njegova dopuna isrena i sve sto je potrebno jedno muskarcu ? to je govorenje o motivia bez ijednog dokaza da je on imao bas te motive . ima ljudi koji imaju takve motive ali kazanova u ovo paragrafu o njemu upravo govori suprotno 😀 I jako je glupo sa tvoje strane stavljati te motive i kazanovi i drugim ljudima koji imaju ispravne motive i namere 😀 jako velika je zabluda i ova recenica:. Uspešan partnerski život je vrednost, ali ne i jedini životni smisao. Mi, pre svega postojimo kao posebne individue i kao takvi, već celoviti, treba da se uparujemo, ne tražeći celovitost u partneru! da svako od nas jeste individuoa i niko nije savrshen ali onaj ko ima ljubav isrkesnot i postenje , a jos pri tom i odgovara nasem karakteru kao licnosti taj je za nas osoba koja kako on opisuju; kao da je neki suštinski deo mene ostajao skriven i netaknut. upravo taj deo nadopunjuje dotice ulepsava 😀 tako da je i ova tvoja recenica zabluda 😀

  tako da ceo ovaj teks kad procitas shvatices upravo da si ti iznela mnoge zablude i nestine i molim te ako evo dajem ti mogucnost da napises bilo sta u svoju odbranu na ovih par tacaka tvoje neisitne i zablude > ali molim te takstativno jednu po jednu i da izneses dokaze ane zamajavanje . i da ostavis prostora za dalju pricu a ne da sama zavrshish i nedopustis meni da nastavim ovaj razgovor . hvala unapred

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *