FreeDigitalPhotos.net

Muskatni oraščić

Koristimo ga uglavnom prilikom pripremanja žita, ređe kao začin prilikom kuvanja.

Muskatni orah stigao je u Evropu u srednjem veku zahvaljujući Arapima koji su ga uvezli iz jugoistočne azije ali će svoje mesto u kulinarstvu zauzeti tek u 19. veku. Danas se proizvodi u Šri Lanki, Indoneziji, Maleziji i Madagaskaru.

Skoro da nema nikakav miris, muskatni orah nakon rendanja počinje a širi svoj karakterističan miris a u mnogim kuhinjama se koristi kako bi se poboljšao ukus sosovima, jelima od krompira pa čak i za peciva, u pripremi slatkiša i kao sastojak nekih koktela a i kao sastojak nekih parfema.

U 16. veku  korišćen je kao lek za lečenje reumatizma i respiratornih prolema jer sadrži mnoge supstance koje deluju protiv bolova. Prekomerna upotreba ovog začina može biti toksična i dovesti do halucinacija, smatra se da 5 grama ovog začina može izazvati smrt, ali količina koja se upotrebljava u kulinarstvu je bezazlena.

U 19. veku kada je bila veoma popularna jako začinjena hrana, muskatni oraščić je bio jedan od glavnih začina, smatran je afrodizijakom i bio veoma cenjen i tražen.

Muskatni orah potpomaže varenje, smiruje mučninu, može se dodati u čaj, dobar je protiv nesanice i dobar je antiseptik. Eterično ulje se i danas koristi kao lek za ublažavanje bolova kod reumatizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *