Home / Kafa sa tetkom / Muskatni oraščić
Muskatni oraščić

Muskatni oraščić

Koristimo ga uglavnom prilikom pripremanja žita, ređe kao začin prilikom kuvanja.

Muskatni orah stigao je u Evropu u srednjem veku zahvaljujući Arapima koji su ga uvezli iz jugoistočne azije ali će svoje mesto u kulinarstvu zauzeti tek u 19. veku. Danas se proizvodi u Šri Lanki, Indoneziji, Maleziji i Madagaskaru.

Skoro da nema nikakav miris, muskatni orah nakon rendanja počinje a širi svoj karakterističan miris a u mnogim kuhinjama se koristi kako bi se poboljšao ukus sosovima, jelima od krompira pa čak i za peciva, u pripremi slatkiša i kao sastojak nekih koktela a i kao sastojak nekih parfema.

U 16. veku  korišćen je kao lek za lečenje reumatizma i respiratornih prolema jer sadrži mnoge supstance koje deluju protiv bolova. Prekomerna upotreba ovog začina može biti toksična i dovesti do halucinacija, smatra se da 5 grama ovog začina može izazvati smrt, ali količina koja se upotrebljava u kulinarstvu je bezazlena.

U 19. veku kada je bila veoma popularna jako začinjena hrana, muskatni oraščić je bio jedan od glavnih začina, smatran je afrodizijakom i bio veoma cenjen i tražen.

Muskatni orah potpomaže varenje, smiruje mučninu, može se dodati u čaj, dobar je protiv nesanice i dobar je antiseptik. Eterično ulje se i danas koristi kao lek za ublažavanje bolova kod reumatizma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*