FreeDigitalPhotos.net

Možete li da zamislite život bez fena za kosu?

Sprava bez koje ne možemo da zamislimo život, fen, ima skoro devedeset godina, poteklao je iz Amerike. Prvi je napravljen dvadesetih godina prošlog veka, ime je dobio po nemačkoj reči fohn ili foehn koja znači  – topao vetar a ideja za ovaj danas neophodan aparat je potekla od usisivača.

Prvi model fena za kosu bio je glomazan i nefunkcionalan, ličio je na manji top a žene su čekale u redu kako bi sele ispred njega da im se osušila kosa, bez upotrebe četki i češljeva, koliko god bilo inovativno iz današnje perspektive izgleda strašno.

Tek 1925. godine, na tržištu se pojavio prvi fen  napravljen od čelika i cinka koji je bio težak preko jednog kilograma i bio je vrlo slab. U naredne dve decenije radilo se na usavršavanju kako bi bio što lakši i imao veću snagu. Prvi fenovi za kosu reklamirani su kao veoma opasne sprave od kojih oni koji ih upotrebljavaju mogu smrtno da stradaju ako fen dođe u kontakt sa minimalnom količinom vode. Od 1970. godine, proizvođači sve više rade na poboljšanju bezbednosti i tada fen počinje masovno da se useljava u domove. Sa otrkićem novih materijala i upotrebom plastike fenovi su postali moderni, sposobni da proizvedu i do 2000 vati toplote što je mnogo više nego što je mogao prvi fen, samo 100 vati.

Danas imamo razne vrse fenova, svi su veoma lagani, moćni, raznih su veličina od onih velikih koji se najčešće koriste u frizerskim salonima pa sve do onih malih, portabl,za putovanja, koji se sklapaju. Toliko su laki i ne proizvode veliku buku da sušeći kosu možemo da gledamo televiziju ili čitamo.

Fen uveliko olakšava svakodnevni život, zamislite da svaki put kada perete kosu morate satima da sedite u kući, naročito tokom zimskih meseci, dok vam se kosa ne osuši i na šta bi vam kosa ličila da je istovremeno dok je sušite ne tretirate četkama. Morale bismo, kao naše bake, da spavamo sa onim metalnim viklerima na glavi.

2 comments

  1. Može se bez fena za kosu, šta više, treba ga koristiti samo umereno. Toplota isušuje kosu, a opet, nije zdravo da ista ostane vlažna, nakon pranja, zbog razvoja gljivica i dr. Previše smo se oslonili na „olakšavajuće okolnosti“ savremenog življenja, a zaboravili smo zdravije metode pa i zdraviju metodu sušenja kose, suvim preškirom, čak i ako nam posle tog zatreba pomoć viklera, onih starih, metalnih. Mada, danas ima i onih mekanih, sa kojima može sasvim udobro da se spava i od kojih je frizura često, postojanija od one napravljene uz pomoć fena i četki raznih oblika. No, nekako svi više volimo da „idemo u korak sa vremenom“ ili nam je to možda lakše?

  2. није истина да се живот не може замислити без фена. ја га користим само кад имам шишке, што траје нека 3 – 4 месеца годишње. остатак године уживам у коврџама и таласима који ми се праве када ми се коса суши природним путем. дешавало ми се да морам да изађем напоље и мокре косе у јануару или фебруару, наравно умотана и с капама на глави, па ево још увек нисам добила упалу мозга нити ми се било шта десило. људи се код нас превише плаше обичних ствари, а међу њима је и тај излазак напоље мокре косе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *