Monadikos 1

Monadikos, čarobni nakit, ljubav i spas Sonje Krtinić

Sonja Krtinić je dvadesetdevetogodišnja mama Vuka i Jane koji su njena najveća inspiracija u stvaranju unikatnog nakita koji izlazi iz njene male Monadikos radionice. Njena kreativnost još od osnovne škole uobličila se u izradi nakita, kao da je nakit godinama čekao da ga otkrije u sebi, ali ona smatra da je to što je sebe pronašla baš u ovoj oblasti ipak prst sudbine jer…

Pre samo pet godina, Sonja se borila sa problemima koji su je onemogućavali da ostane u drugom stanju. Kao i svaka žena koja se suoči sa ovakvim problemima, bila je puna strahova i pomešanih osećanja koji su je, inače vedru i veselu, pretvarali u osobu punu negativne energije. A onda je otkrila jedan ženski forum na kome je provodila puno vremena stičući virtuelne prijateljice koje su joj davale podršku da se izbori sa problemima. Tu je prvi put ugledala nakit, “tako lep i živih boja, kao da ga nije napravila ljudska ruka”, kaže, i slike tog nakita su zablistale ispred nje kao spas. Nezaposlena, sa puno slobodnog vremena i željom da okupira misli nečim drugim sem razmišljanjima o trudnoći, počela je da istražuje i pretražuje sa željom da i sama nešto napravi.

Sonja Krtinić

Suočena da se o polimernoj glini veoma malo zna, da je nabavka materijala i alata prava avantura, Sonja je uz veliko razumevanje svog supruga koji ju je podržavao od početka nekako uspela da pronađe prve paklice gline i tako je počelo ono što naziva svojim ulaskom u drugu dimenziju. Iako prvi komadi nakita koje je napravila nisu bili ni nalik onome što radi danas, njenoj sreći nije bilo kraja kada ih je prodala.

Željna novih znanja i tehnika Sonja je sate i sate provodila ispred kompjutera čitajući uputstva, proučavajući tehnike i diveći se tuđim radovima. Sa sve većom posvećenošću ovom poslu, došlo je vreme da ga kruniše nekim imenom po kome bi njen nakit bio prepoznatljiv i tako je nastalo ime Monadikos što je danas njen lični brend.

Monadikos 2

–          Suprug i ja smo dugo razmišljali o imenu a onda se samo nametnulo da to treba da bude neko Grčko ime, oboje smo zaljubljeni u Grčku, tamo smo se krstili i venčali pa smo zamolili našeg kuma Janisa da bude kum i mom nakitu. Janis je ređao reči i Monadikos nam se odmah svidelo. Monadikos na grčkom znači – unikatan, jednistven, ispalo je savršeno ime za ono što radim. Odmah potom smo osmislili logo i dizajnirali prvi sajt.

Gradeći svoj mali brend i pronalazeći mir u izradi nakita, Sonja je sve vreme imala ogromnu podršku svojih virtuelnih prijatelja koji nisu štedeli pohvale, ali ni kritike, na čemu im je veoma zahvalna iako ih nikada zaista nije upoznala.

Početak je kao i u svakom poslu bio težak, mora se ulagati u materijale, alate ali ako volite ono što radite, verujete u sebe, onda jednoga dana morate poistati uspešni, podsećala je Sonja samu sebe svakodnevno.

Monadikos 3

Danas, Sonja može da se pohvali svojom radionicom koju smatra svojim kutkom u kome ostatak sveta ne postoji. Ima svoju mini-rernu za pečenje, UV lampu, ekstruder, gomilu noževa, papira, folija, prahova i pigmenata, svega onoga što joj je potrebno da bi njen nakit dobio onakav oblik kakav želi.

Sonja kaže da nije nimalo lako napraviti nakit od polimerne gline koja je slična plastelinu. Sve šare i reljefe je isprobavala satima dok najzad nije ovladala tehnikom. Nakon što oblikuje ono što želi, glina se peče u rerni a zatim prolazi kroz fazu šmirglanja, ono što se vidi kao gotov proizvod nije ni blizu toga kada se tek ispeče. Ponekad su potrebni sati rada da bi se dobila glatka površina nakon čega sledi sklapanje sa metalnim komponentama i tek onda nakit dobija svoju formu i upotrebnu dimenziju. Kada je nakit gotov, na scenu stupa njen suprug koji ga fotografiše kako bi mušterije imale uvid u dimenzije i prave boje nakita koji žele a i za njenu kolekciju jer želi da ima fotografiju svakog komada koji je napravila.

Monadikos 4

–          Sa svakim komadom nakita koji sam napravila provela sam izvesno vreme, unela sam u njega deo sebe, oni koji kupe Monadikos nakit imaju i deo mene, u svakom je moj trag, zato i želim ponekad da pogledam fotografije.

–          Kao i svi, i ja sam imala razne faze u životu. Za ovih pet godina imala sam uspone i padove, ali ma gde bila i šta god radila uvek sam razmišalja šta bih mogla sledeće da napravim. Čak i kada sam se zaposlila, morala sam pronaći vreme da sednem i napravim nešto. I danas mnogo istražujem, ugrađivala sam u nakit Swarovski kristale, perlice, ali ostajem verna polimernoj glini.Monadikos 5

Prilikom prodaje, svaki komad Monadikos nakita Sonja pakuje u kutijicu koja sadrži uputstvo i pečat kao potvrdu originala. Većina njenog nakita na poleđini ima utisnut Monadikos znak. Osim nakita, istražujući mogućnosti polimernje gline, Sonja je radila i dekoraciju upotrebnih predmeta od čega su joj najdraža mini ogledalca koja svaka žena ima u tašni.

–          Mnogi me pitaju gde pronalazim svoju inspiraciju. Kao što rekoh, majka sam Vuka i Jane. Najveća inspiracija su ljubav i radost. Svako ko se pokrene da bi učinio nešto za sebe postaje radostan, posebno u ovim teškim vremenima. Ponekad je teško pronaći snagu, ali meni je izrada nakita pomogla da ostanem pozitivna i da u trenucima najvećih problema ne pokleknem već da verujem u sebe.

Jednoj čitateljki Tetke, sa najlepšim odgovorom na – Volela bih da ga imam zato što… Sonja poklanja prsten sa slike.

Monadikos 6

Sonjin nakit možete pogledati na njenoj fejsbuk strani Monadikos jewelry.

10 comments

 1. Volela bih da ga imam zato sto sam odusevljena Sonjinim nakitom od kada sam videla zelenu ogrlicu sa prve slike, i takodjei ja pravim nakit i jos ponesto, i pocetnik sam u tome, pa bi mi taj prsten bio podsetnik na to da mozes da uspes ako verujes. :))))

 2. Zato sto ovaj komad nakita,
  svoju pricu i dusu ima,
  Jer je rezultat toga, da ako neko odluci da se bori,
  moze puno toga lepog da napravi i stvori,
  Ako su ljubav i radost pokretaci,
  svaka tvorevina posebnoscu zraci,
  A iz ovog rada ljubav i radost stoje,
  rezultat je divan prsten zeleno plave boje 🙂

 3. Vidjela sam odraz mene u prstenu, časna pionirska :D.
  Predivno.

 4. …zato sto nemam nijedan prsten, jer prsten nije nesto sto bih mogla nositi a da ga ne dozivim kao deo sebe.
  …zato sto je on, napokon, taj pravi, koji cekam
  …zato sto bi mogao biti znak raspoznavanja kada se budem nalazila/upoznavala sa sonjom

 5. Svako od nas je jedinstven, Sonja, kao i ti, kao i tvoja porodica, kao i posvecenost i ljubav koju taj nakit u sebi nosi. I da, divan je, predivan…
  Bila bih ponosna da ova ‘dusa mora’ zavrsi kod mene…

 6. Volimo se mi od prvog dana, ali smo držali ljubav u tajnosti! <3

 7. Voljela bih da ga imam zato sto cijeli zivot sanjam da imam kucu pored mora, stan mi je pun stvari tirkizne i boje limete – a kad pogledam ovaj prsten – u njemu vidim more, ljeto i dobro raspolozenje, upravo dio mog sna 🙂

 8. E da znaš … liči mi na neki lep letnji koktel s plaže …i zato ga želim …. da me podseti da postoji i vreme za odmaranje ….

 9. …jer je poseban, baš kao i umetnica 🙂

 10. Drage moje, Sonja je odlučila da ovaj prsten ode na prst Zorice Jelić.

  Puno sreće sledećeg meseca kada nas Sonja ponovo bude darovala.

  Zorici čestitke! (pošaljite nam podatke na tetka.rs@gmail.com )

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *