FreDigitalPhotos.net

Legenda o hrizantemama

Uskoro će u baštama procvetati hrizanteme, jesenje cveće u svim bojama, cveće koje u vazama traje danima i danima. Pijace će biti preplavljene malim grmovima hrizantema u saksijama, prosto će mamiti da ih kupimo i ulepšamo balkone.

Hrizantema je višegodišnja biljka koja prirodno cveta u oktobru mesecu, void poreklo iz Kine gde je gajena mnogo pre Hrista i odakle je stigla u Japan a iz Japana se proširila na ceo sveet. Njeno ime vodi poreklo iz grčkog jezika i bukvalno znači zlatni cvet.

U nekim zemljama hrizantema se vezuje za smrt zato što cveta u vreme godišnjih spomena na mrtve ali u većini zemalja ima pozitivno značenje, u Koreji i Kini ona je neizostavan cvet za dekoraciju raznih svečanosti a u Japanu čak simbolizuje ljubav, uopšte, na istoku hrizantema simbolizuje dug život i sreću. Iako izvorno nije japanski cvet već kineski, hrizantema je simbol Japana. U Engleskoj decu odmah po rođenju daruju hrizantemama.

U Evropu, hrizanteme su stigle krajem 17. veka i to prvo u Francusku odakle su se proširile u ostale zemlje.

Danas, nakon što je kultivisana, na svetu postoje hiljade i hiljade različitih vrsta hrizantema u isto toliko boja.

FreDigitalPhotos.net

Drevna japanska legenda govori kako je davno živela jedna žena koja je ostala bez muža i koja je naporno radila kako bi deci obezbedila hranu i obuću. Ali koliko god se trudila nikako nije mogla da zaradi dovoljno, odeća njene dece se sastojala iz zakrpa, jedva se držala na njima.

Jedne hladne, zimske noći nije imala dovoljno hrane kojom bi nahranila decu i kada su gladna deca zaspala ona je, uplakana, rešila da potraži bilo kakvu pomoć. Kada je otvorila vrata, iz hladne zimske noći čuo se glas – Hladno mi je i gladan sam, molim te pomozi mi, pusti me unutra. Uvela je u kuću mršavog mladića i dalja mu poslednje mrve hrane koju je imala znajući da ujutru nema čime da nahrani decu. Ustupila mu je svoj krevet i pokrila ga svojim ćebetom a onda krenula ka hramu da se pomoli i nađe neku pomoć. Bila je toliko gladna i iscrpljena da se onesvestila na ulazu u hram.

Kada se probudila i vratila kući, mladića kome je ustupila svoj krevet. Istrčala je napolje i tek onda u snegu primetila tragove. Iz svakog traga rastao je mali buketić prekrasnih hrizantema. Tog trenutka, shvatila je da je prethodne noći posetio anđeo.

Od tog dana, siromaštvo i beda su bili davna prošlost, majka je gajila decu prodajući predivne hrizanteme a car je, impresioniran ovim cvećem poslao poklone za nju i njenu decu. Zahvaljujući dobrom anđelu, oni nisu više bili siromašni a majka je svoju decu vaspitavala da gaje ljubav i saosećanje prema drugim ljudima.

 

 

One comment

  1. Kako lepa i bajkovita priča:) Baš ste me razgalili jer obožavam hrizanteme od svog najranijeg detinjstva. Zahvaljujući toj ljubavi, otpočela je i moja ljubav prema ostalom cveću i prirodi uopšte. Hvala Vam što ste ovo podelili sa nama, čitaocima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *