Kraljica među kremama – Nivea

Miris Nivee je nekada, kad nismo imali ovoliko sredstava za zaštitu kože od sunca, gospodario plažama i kupalištima, isto kao i našim toaletnim stočićima, danas mnogima od nas miris ove kreme budi nostalgiju.

Ova univerzalna krema, za sve tipove kože, sve uzraste, za celu porodicu, rođena je u Hamburgu 1911. godine i do danas je ostala najprodavanija krema na svetu.

Nemački hemičar Oskar Troplovic kupio je 1890. godine  kompaniju Bajersdorf  i zajedno sa profesorom Polom Gersonom, zahvaljujući  euceritu, emulgatoru koji je otkrio doktor Isak Lifšuc, koji se prvobitno koristio samo u medicini i koju je iskoristio kao osnovu, dvadesetak godina kasnije stvorio je Niveu, kraljicu među kremama koja ove godine puni 101 godinu.

Ime Nivea izvedeno je od latinskog niveum (niveus)– snežno belo, neki  podaci govore da je krema dobila ime po kultu Blažene Device Marije, gospe od snegova  –  Maria Santissima ad nives ili Madonna delle Nevi. Ime je odabrano kako bi promovisalo belinu kreme i asociralo na jednostavnost i prirodnost.

Prvobitno, krema je pakovana u kutiju žute poje sa crvenim i  crnim šarama, 1925. godine pakovanje dobija novi izgled, ovakav kakav poznajemo danas – krema je u plavoj kutiji i evo, više od osamdeset godina ostala je ista, modernizovan je samo natpis.

Prvi reklamni slogani za Niveu pojavili su se 1912. godine, reklamirana je kao krema za idealnu ženu, jedan od slogan bio je  – I ruke koje rade mogu biti lepe.

Narednih godina, Nivea će pored osnovne kreme na tržište izbaciti i prvi sapun a tokom godina pojaviće se čitava paleta Nivea proizvoda, kako za žene tako i za muškarce, no osnovu svega čini krema, pogodna za sve uzraste i sva godišnja doba, kućna krema kako je glasio jedan od reklamnih slogana.

Već naveliko poznata na zapadnom tržištu Nivea je tridesetih godina prošlog veka počela da osvaja kinesko tržište no nakon Drugog svetskog rata dožviljava krizu od koje se ovaj brend u potpunosti oporavio tek početkom devedesetih godina prošlog veka. Zahvaljujući otkriću konezima Q10, Nivea Visage je najprodavanija krema na svetu.

Foto: nivea.co.uk

Danas se ovaj brend prodaje širom sveta i kažu da skoro da ne postoji dom u kome se ne može pronaći bar jedan Nivea proizvod.

Miris većinu neodoljivo podseća na svežinu, detinjstvo, asocira na čistoću, pogled će se, među mnogo vrsta krema, uvek zaustaviti na Nivei, kremi koja naše emocije boji u plavo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *