Home / Kafa sa tetkom / Guarana, voće mladosti
Guarana, voće mladosti

Guarana, voće mladosti

Egzotično voće koje raste u Amazonu koje su, i pre nego što je zapadni svet u 17. veku otkrio moć ovih mlih crvenih bobica koje nazivaju voćem mladosti, Indijanci koristili kao energent, a zbog antipiretičkog dejstva i kao prirodni lek. Verovali su da je guarana rođena iz očiju bogova. Guarana je najjači prirodni izvor kofeina na svetu, sadrži četiri do osam odsto kofeina, tri puta više nego kafa.

Nakon konzumiranja guarane, veoma brzo nestaje osećaj umora, koncentracija i sposobnost učenja se povećavaju a raspoloženje raste što može trajati i nekoliko narednih sati.

Kao i kod ostalih proizvoda koji sadrže kofein, prekomerno konzumiranje može izazvati negativne efekte, glavobolju, lupanje srca, problem sa spavanjem, nervozu, povišen krvni pritisak  pa čak može dovesti i do dehidracije jer smanjuje potrebu za jelom i unosom tečnosti.

Osobe koje imaju slabu toleranciju na kofein nikako ne bi trebalo da konzumiraju guaranu kao ni trudnice, majke koje doje i deca a svi ostali treba da vode računa o količini koju konzumiraju.

Pravilno konzumiranje guarane koja ima antioksidantno i diuretičko dejstvo, studije pokazuju, utiče na regulisanje metabolizma i kao prevencija hipertenzije.

Guarana je kod nas, kako je i poznata kao voće mladih, uglavnom napitak koji konzumiraju mladi, ali ako odlučite da je koristite u obliku tablet ili praha, obavezno se pridržavajte uputstva kako bi izbegli neželjenja dejstva.

Nakon prekomernog konzumiranja guarane i naglog prestanka, može doći do mučnine, prekomernog znojenja, proliva i slabosti u mišićima. Još jedna napomena, nikako je ne treba konzumirati sa drugim stimulansima kao što je alkohol što mladi često rade ili napitcima koji sadrže visok nivo kofeina.

Foto: vitaspice.com.br

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*