Home / Kafa sa tetkom / Dalmatinska šalša
Dalmatinska šalša

Dalmatinska šalša

Paradajz je krajem 15. veka stigao u Španiju odakle se proširio po čitavoj Evropi prilagođavajući se klimatskim uslovima i danas imamo mnogo vrsta paradajza, čak i paradajza u više boja mada je nama najpoznatiji onaj crveni.

Paradajz ima veoma nisku kalorijsku vrednost pa spade u dijetetske namirnice, sastoji se uglavnom od vode, skoro nimalo masti Iibogat je vitaminom C, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Prisustvo likopena koji je jedan od najboljih prirodnih antioksidanata ga svrstava u namirnice koje imaju preventivno dejstvo kod nekih vrsta tumora  a poznat je i kao anti-stres namirnica.

Paradajz salata se dobro slaže sa bilo kojim jelom u ovim letnjim mesecima, jedite ga sirov ali ga koristite i tokom spremanja jela čiji je sastojak i paradajz i u ovo vreme kada ga ima svežeg, direktno iz bašta a ne iz plastenika u kojima ubrzano raste, ili komora u kojima sazreva, koristite svež umesto da kupujete konzerviran ili upakovan u tegle u obliku pelata.

Septembar nam je na pragu, uskoro ćemo početi sa spremanjem zimnice kada i priprema paradajza za zimu, kuvanog, mlevenog, zauzima značajno mesto.

Ovih dana možete da probate da napravite dalmatinsku šalšu, odlična je kao prilog mesu ili kao sos za špagete, lako se sprema i može se zamrzavati čime dobijate ukusan sos koji je kasnije potrebno samo odmrznuti. Ako nikada do sad anise probali ni spremali šalšu, a svidi vam se, imaćete tokom cele zime ukusan sos bez ikakvih aditiva.

Potrebno je (kao prilog uz jedan ručak):

2 kg paradajza

1,5 dcl ulja, najbolje maslinovog

3, 4 manje glavice luka

3, 4 češnja belog luka

veza peršuna

so

biber

šećer

Opran paradajz isecite na četiri dela i rendajte na krupno rende  dok vam u rukama ne ostane samo ljuska. Dodajte očišćene cele glavice luka, beli luk, seckan peršun, ulje i stavite da se kuva. Kad provri, smanjite na srednju temperature i kuvajte dok se masa ne prepolovi, odnosno paradajz dobro ukuva. Posolite i pobiberite po ukusu a pred kraj dodajte šećer. Količina šećera zavisi od kiselosti paradajza pa pažljivo da ne preterate. Luk će se dobro raskuvati  i raspasti u šalši.

Šalša je savršen prilog uz kuvano meso, junetinu ili piletinu, pomfit, testenine. Ukoliko vam se svidi i odlučite da napravite veću količinu, ohlađenu šalšu sipajte u plastične posude i zamrznite. Kada budete želeli da je odmrznete nije potrebno da čekate prirodno odmrzavanje, slobodno je izručite u šerpu i odmrzavajte na laganoj vatri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*