Home / Kafa sa tetkom / Zaštitite se od sunca, sprečite posledice
Zaštitite se od sunca, sprečite posledice

Zaštitite se od sunca, sprečite posledice

Ovih dana sigurno svakodnevno čujete savete da izbegavate sunce tokom najtoplijeg dela dana, od 10 časova ujutru do 17 popodne i da se, ako ste na suncu, što bolje zaštitite koristeći čak i šešire i naočare za sunce, a da nigde ne idete bez flašice sa vodom. Prva asocijacija na savete vam je  sigurno toplotni udar.

Ono o čemu ne mislite su posledice koje se mogu javiti godinama kasnije, ako ste previše izloženi suncu a da nikada ne pomislite da je to zbog toga što se niste zaštitili ranijih godina.

Neke svetske statistike pokazuju da je rak kože osmostruko uvećan u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka a ovo pripisuju rupi u ozonskom omotaču i preteranoj upotrebi solarijuma. Nažalost, još uvek nas više upozoravaju o posledicama koje možemo imati ako se adekvatno ne štitimo od sunca kao prirodne pojave, mnogo manje o štetnostima solarijuma u koji svako odlazi svesno i čemu ne mora da bude izložen.

Oni koji se bave ovom strašnom statistikom upozoravaju da se rizik od karcinoma kože može smanjiti i do 80 odsto pravilnom zaštitom.

Tragajući za statistikama o karcinomu kože u Srbiji ne možete doći do rezultata ali svetske statistike pokazuju da se karcinom kože najčešće javlja na najizloženijim delovima tela a to su lice, vrat, ruke i noge. Pošto smo svi izloženi istim sunčevim zracima, slobodno možemo uzeti u obzir ove statistike.

Stručnjaci naglašavaju da sa prevencijom od ovog oblika karcinoma treba početi još u ranom detinjstvu, odnosno da treba zaštititi mladu dečiju kožu, i da sve do osamnaeste godine treba koristiti kreme sa zaštitnim faktorom namenjenim deci. Oni upozoravaju da se negativni efekti sunca na našoj koži godinama akumuliraju i da se vremenom mogu pojaviti fleke na koži kao i da preterana izloženost suncu dovodi do bržeg starenja kože.

Opekotine u ranom detinjstvu i adolescentskom dobu mogu pokazati svoje posledice u zrelom dobu.

Posebnu pažnju na zaštitu kože od sunca treba da obrate ljudi svetle puti, plavokosi i plavooki kao i oni koji imaju pege.

Savet da ovih dana ne izlazite iz kuće bez naočara za sunce shvatite vrlo ozbiljno jer sunce može izazvati promene u očima, na rožnjači pa čak i pojavu katarakte koja se uglavnom vezuje za starost.

Ne bi bilo loše da tokom leta koristite kreme sa zaštitnim faktorom i u gradu, većina ih koristi samo kada se sunčaju, na plažama.

I ne zabroravite, rizik od sunčanja se pojačava tamo gde to najmanje osećate, pored vode i na pesku od kojih se sunčevi zraci odbijaju i koji mogu i do 25% da ih pojačaju.

Zbog svega ovoga, bilo bi dobro da slušate savete stručnjaka o boravku na suncu i kad ste na godišnjem odmoru, na nekoj plaži, a i dok boravite u gradu, koliko god zvučalo teško, zaštitite ruke, noge, lice i dekolte, koristite zaštitne kreme, oblačite garderobu od prirodnih materijala što omogućava koži da diše i hladi se, i držite se hladovine kad god je to moguće.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*