FreeDigitalPhotos.net

Zamak od peska

Zadnjih godina su sve više u modi odmori u hotelima koje prati ono “all” što između ostalog podrazumeva da će roditelji u njemu biti oslobođeni briga kako da animiraju svoju decu jer hotel ima animatore, celodnevne programe za decu, uživancija rekli bi neki, no kad kasnije slušate roditelje vidite da je uživanicija bila za njih.

Najneverovatnija priča u vezi ovih hotela i dece je da neka od njih more i ne vide jer hotel ima bazene, što plitke, što one dublje, i dok su roditelji ispijali koktele pored nekog šanka deca su uživala na toboganima.

Većina roditelja govori da na more odlaze samo zbog dece, no porodično brčkanje u moru i celodnevni boravak na nekoj plaži više nisu u modi. Onaj stari savet da je za decu izuzetno zdravo, naročito za onu koja imaju problema sa respiratornim organima, da ujutru i uveče šetaju pored mora, izgleda da više ne važi. Roditeljima se ujutru spava, veče provode u nekim restoranima dok iscrpljena deca spavaju u kolicima ili u njihovim krilima.

Ako i vidite porodicu na plaži, pored mora, uglavnom ćete čuti viku po čemu se da zaključiti da deca uopšte ne znaju kako se treba ponašati pored vode, na pesku, i da uvek nekome smetaju.

Ako već vode decu na more, nejasno je zašto ih ne vode na more već u veliku igraonicu u kojoj će biti oslobođeni bilo kakve brige oko dece.

Ako popričate sa nekom decom videćete kako veoma dobro znaju šta može da se pojede u hotelima, šta su najviše voleli da piju, ali da pojma nemaju šta je zamak od peska.

Savet roditeljima koji vole da letuju u ovakvim hotelima, koji su zaboravili kak im je nekada sok od breskve curio niz bradu:

Ako niste zaboravili svoje detinjstvo poigrajte se malo sa svojom decom dok ste na odmoru, ionako za to nemate previše vremena.  Šetajte, trčite, igrajte se u pesku, vodi, vežbajte, skupljajte školjke za baku, radite sve ono za šta inače nemate vremena.

Ponesite na odmor loptu, kofice i lopatice, napravite sa njima zamak, pokažite im nešto drugo sem tobogana.

Deca će biti mnogo srećnija da se igraju sa vama nego da imaju osećaj kako su vam teret dok ih svakog časa ćuškate da se sklone jer imaju društvo, jer im nije mesto među odraslima i nikako neće razumeti priče da ste tu samo zbog njih.

Ako ste zbog njih, sedite sa njima u pesak i počnite da pravite zamak, nešto što će ih beskrajno radovati.

Isto kao što je radovalo vas kada ste bili mali.

Sećate se valjda svojih zamkova od peska,  bezbroj pokušaja da ih sačuvate od plime i onog trenutka kad ste se probudili i jedva čekate da sa roditeljima krenete na plažu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *