Home / Kafa sa tetkom / Punjene paprike
Punjene paprike

Punjene paprike

Svaka žena koja drži do domaće, kuvane hrane ima svoju verziju i tajni sastojak ovog jela, recept se prenosi sa kolena na koleno, sa bake na mamu, mame na ćerku i svaka tvrdi da njene paprike nemaju ni miris ni ukus one od koje je učila da ih sprema. To je najverovatnije zbog toga što punjene paprike pomalo mirišu na detinjstvo. Miris punjenih paprika dok se kuvaju neodoljivo podseća na neka davna leta. Za razliku od punjenih paprika koje spremamo zimi, sada imamo priliku da ih spremamo sveže, miris i ukus se ne mogu uporediti.

Potrebno je:

12-14 paprika

500 g mešanog mlevenog mesa

šoljica pirinča

1-2 šargarepe

1 glavica crnog luka

1 manja glavica belog luka

so i biber

peršun

aleva paprika

2-3 paradajza

Paprike očistiti od semenki, dobro ih oprati i ostaviti sa otvorom na dole da se ocedi voda.

Pripremiti fil:

Sitno seckanu glavicu crnog luka propržiti na ulju, dodati mleveno meso i sitno rendanu šargarepu. Kada se meso uprži dodati opran pirinač, posoliti, pobiberiti, dodati sitno seckane peršun i beli luk.

Puniti paprike i svaku zatvoriti kolutom paradajza. Ostatak paradajza sitno iseckati ili samleti u blenderu i sipati u šerpu u koju ste stavili paprike. Dodati alevu papriku i naliti vodom da  paprike budu 2/3 u tečnosti. Staviti na jaku vatru da proključa, zatim smanjiti na tihu vatru i poklopiti. Kuvati oko sat i po. Paprile možete staviti i u vatrostalnu posudu, poklopiti i peći u rerni. Ako vam ostane fil, to zavisi od veličine paprika, a u frižideru imate neku tikvicu, možete ih napuniti i staviti između paprika.

Služiti ih uz kiselu pavlaku ili feta sir, uz paradajz salatu. Ovo je jedno od onih jela koje spemamo za dva dana i koje je sutradan jednako ukusno.

Prijatno!

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*