Home / Kafa sa tetkom / Promenila si se! A ti, dragi?
Promenila si se! A ti, dragi?

Promenila si se! A ti, dragi?

Vrlo često ćete pročitati da žena u braku mora neprekidno da se menja i iznenađuje svog muža kako mu jednoga dana ne bi dosadila i kako ne bi otperjao za prvom suknjom koja naiđe. To podrazumeva da povremeno promenite boju kose, kilažu, malo da „ljuljate“ , pa malo da „žuljate“, tek da bi dobile kompliment da ste smršale što je znak da vas primećuje, pa malo da promenite stil oblačenja, i onaj za ulicu i onaj za krevet, pa seksualne tehnike kako bi on stekao „dojam“ da vi niste vi nego neka iz njegovih snova i ponovo se zaljubio u vas posle burno provedene noći.

Ovim tekstovima pariraju oni da dolazak dece unosi haos u bračni život, malo zbog toga što morate da gajite i vaspitavate decu, dežurate noću dok imaju temperaturu, dobijate proliv na nervnoj bazi kad god ga imaju i deca, vodite u školu i na slobodne aktivnosti, a mnogo više zbog toga što centar vašeg sveta više nije ON, veliki suprug, što on nikako ne može da shvati i često se, iako nije svestan toga, oseća manje voljenim i na drugom mestu.  Ne znam da li je ovo u praksi zaista ovako, ali stručnjaci za muška osećanja tvrde da jeste a onda sledi još milion saveta kako da mu, kao blago zaostalom u razvoju, objasnite da ga i dalje volite, samo nekom drugom vrstom ljubavi, ali da ste mrtve, mrtvosane da mu to neprekidno objašnjavate a i pokazujete.

Kako god, bračni život nije zabavljanje i donosi sa sobom more egzistencijalnih i porodičnih obaveza, radosti i problema, i vrlo je teško da nađete malo slobodnog vremena pa da uz kokice i pivo odgledate film, držite se za ruke i besciljno šetate, maštate o budućnosti, zatvorite se par dana, isključite sve telefone i posvetite jedno drugom, odete na odmor i pobegnete od svih.

Iako je ljubav, pa i ona bračna, podložna oscilaciji osećanja, promeni raspoloženja, padovima i usponima, većina onih koji gledaju kako što više da urnišu ženama život navodno im dajući dobronamerne savete kako da održe svoj brak srećnim, tvrde da to ne sme da se desi, da brak ubija ljubav i da žena mora neprekidno da bude na oprezu, kao vojnik na straži, kako bi joj se slučajno ne bi desilo da joj muž za par godina kaže – Draga, nisi više ono što si bila, promenila si se.

Naravno, oni ne preteruju, žene se menjaju, ne samo zbog toga što su u braku pa su se opustile, davno je prošlo ono vreme kad je žena udajom oblačila šlafrok od zenane, njegove čarape i u papučama odlazila do obližnje prodavnic po hleb i mleko i takva hodala ceo dan, već zbog toga što su se okolnosti u kojima žive promenile i što se ljudi, pa i žene, vremenom menjaju.

Dakle, oni moraju da prihvate da se vremenom menjate, i spolja i iznutra. Nažalost, pritisnuti i oni time da žena ako voli svog muškarca, do kraja života mora da ima zategnutu guzu, grudi koje streme ka nebu, duge nokte, duge noge, štikle od 12 centimetara, da bude našminkana, čak i kad je opasala kecelju spremna da ruke ubaci u brašno, da se transformiše od kuvarice u damu, od umorne (otkud ženi pravo da bude umorna) u porno glumicu kako mu pornići ne bi padali na pamet, ne obraćaju pažnju na ono menjanje žene iznutra, već isključivo na ono spolja. Na to imaju najveće zamerke, i naravno, na ponašanje prema njima.

Čak i kad počne da ćelavi, muškarac će ženi zamerati na frizuri. I onda kad ujutru nema vremena da se očešlja jer jedno dete stavlja na nošu a drugom pakuje knjige za školu.

Čak i kad dobije pivski stomak koji vrlo često nema veze sa pivom, muškarac će ženi zameriti da se ugojila.

Vikendom će, zarastao u bradu (nije lud da se i vikendom brije), zameriti ženi što se do podne „vuče“ u spavaćici.

I u braku će je pitati  posle seksa da li joj je bilo lepo iako zna da nije. Dobri ljubavnici to ne pitaju.

Imaće hiljadu zamerki  na njen izgled, da se opustila i zapustila, iako to u većini slučajeva nije tačno, on samo ima priliku da je vidi odmah po buđenju za razliku od onih vremena kada je čekao u automobilu ili na nekom uglu a onda dotrčavala sređena i našminkana čemu nije prisustvovao pa je mislio da se takva rodila.

Imaće hiljadu zamerki na ponašanje – više nisi nežna prema meni, kada si me poslednji put poljubila, kada si me pitala šta da kuvaš, kada si poslednji put obukla ono što JA volim, kada si me poslednji put rekla da me voliš… Kada si poslednji put poželela da vodimo ljubav…

Ovo nije pravilo, dešava se, postoje ovakvi muškarci.

Oni  će vrlo drsko svojim ženama reći – ostarila si, potpuno nesvesni toga da su i sami ostarili, ali ova vrsta muškaraca se rađa sa genskom greškom u glavi da su savršeni i kad stare i ostare a da to onim ženama koje su izabrali ne sme da se desi.

Ako vam se išta od ovoga desi, da poteče lavina zamerki na to kako vi niste više ona dugonoga, vitka, nasmejana devojka kojom se oženio, podsetite ga da ni on nije onaj momak za koga ste se udale. Pitajte ga kada vam je poslednji put udelio kompliment, pitao vas kako ste provele dan, kada će pivo od dva litra na stolu (kako dobro ide uz ručak) zameniti flašom dobrog vina, kao onda kada je umeo da pije vino sa vama, kada je rekao – ostavi tu peglu, krpu, sudove, sedi da odgledamo zajedno film, neće ta pegla pobeći… Kada vam je poslednji put rekao da vas voli (podrazumeva se, čim je još sa vama).

Pitajte ga da li stvarno misli da se on nimalo nije promenio, ni izgledom ni ponašanjem.

Pametnom muškarcu će ovo pitanje biti dosta.

A možete i da prećutite, otplačete u potaji i obećate sebi da ćete učiniti sve da budete ponovo ono što ste bile a što ne možete biti više nikada, što zbog godina, što zbog okolnosti. Samo, znajte da će to biti poduhvat kao u onim bajkama kad princ spašava princezu, i taman kad ispuni jedan zadatak, pređe sedam gora, ispred njega iskrsne još teži – da pređe sedam mora, odnosno, takav muškarac će uvek nešto zamerati, a vi ćete živeti sa osećajem krivice što ne uspevate da budete ono u šta se on zaljubio.

I drhtaćete kad god on kaže da će, ako se ne promenite, naći onakvu kakvu zaslužuje, istu kao što ste vi bile pre deset, petnaest, dvadeset godina… I osećaćete se starijom nego što jeste. I najgorom ženom na svetu, samo zato što niste umele protiv prirode i obaveza.

Dobro ga osmotrite i analizirajte, pa ako zaključite da se on za sve te godine braka nimalo nije promenio, izvinite mu se što mu upropašćavate život i ružite svakodnevicu i poželite mu sreću.

 MM

 

2 comments

  1. Evo, dodala bih jos nesto, osim u braku, gore navedeno se moze videti u dugim vezama, sa izuzetkom dece. Pa se pitam, sta je nama zenama kad uvek docekamo trenutak da nam neko nesto prebacuje, da cutimo i trpimo, ili zaista mozemo da promenimo prvo nas same i kazemo: „Dosta smo bile mucenice, radoholicarke, brizne majke i ne zelimo da svoje veze/brakove nosimo same na svojim plecima, to su stvari koje se dele i svi ucestvuju bez izuzetaka.“ Ne moramo pratiti sablone iz iskustava nasih majki i baka, a opet, uradimo isto. Jos zenska svest mora da evoluira. Pozdrav

  2. Naucila sam da se u startu „ne dajem“ toliko da bi muskarac kasnije imao na sta da se zali 🙂
    Dakle, „Ajde mi pomozi, dragi“ – od samog pocetka veze – pa nisam ni ja mozak niti tijelo nasla na putu 🙂
    Cinjenica je da muskarci daleko vise cijene zenu koja postuje sebe, koja zna reci NE, koja ne trci da mu ugodi na svaki moguci nacin kao mama!

    Samo jedna jedina stvar je tu bitna – biti takva od samog pocetka veze, jer kasniji „popravci“ stvarno nemaju efekta, bar ne dugorocnog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*