Home / Kafa sa tetkom / Olimpijska tišina i još neke zanimljivosti
Olimpijska tišina i još neke zanimljivosti

Olimpijska tišina i još neke zanimljivosti

Po privi put u istoriji Olimpijskih igara, sve zemlje u svojim timovima imaju i žene sportistkinje.

Pojedinim sportistima iz raznih zemalja zabranjeno je da tokom trajanja Olimpijskih igara komuniciraju sa svojim fanovima na društvenim mrežama, sve u cilju očuvanja neke vrste ekskluzivnih vesti, naime, oni mogu da objavljuju informacije kog dana se takmiče, rezultate, ali ne smeju da daju nikakve ličneinformacije o treninzima, u kakvoj formi se nalaze i kako se osećaju.Takođe im je zabranjeno da odgovaraju na pitanja svojih fanova kako bi do ekskluzivnih informacija prvo došli novinari. Pretpostavlja se da je ova zabrana koja je podvedena pod preporuku izrečena prvenstveno kako bi se ispoštovali sponzori a komentari na ovo su da se Pjer de Kuberten, koji se zalagao za olimpijski duh koji spaja sportiste i narode, sigurno okreće u grobu.

Zbog ove odluke nekih olimpijskih komiteta, mnogi fanovi koji su mislili da će biti prvilegovani da prvi dođu do nekih informacija zahvaljujući društvenim mrežama, Fejsbuku i Tviteru, ostaće bez njih jer su mnogi sportisti na svojim nalozima najavili da moraju da poštuju „olimpijsku tišinu“.

Sinoć su u Londonu, koji je već dva puta bio domaćin Letnjih olimpijskih igara, 1908. i 1948. godine, otvorene 30. Letnje olimpijske igre, najznačajni sportski događaj od antičkih vremena do danas.

Olimpijsku zastavu dizajnirao je 1914.godine Pjer de Kuberten, sadrži pet povezanih krugova koji predstavljaju pet kontinenata a simbolizuju prijateljstvo. Prvi  put, zastava se zavijorila na Olimpijskim igrama 1920. godine. Olimpijska hima koja se čuje dok se vije olimpijska zastava proglašena je za zvaničnu himnu Olimpijskih igara 1957. godine.

Paljenje olimpijskog plamena preuzeto je iz antičkih Olimpijskih igara, prvi put je zapaljen 1928. godine u Amsterdamu.

Olimpijske medalje su specijalno dizajnirane za svaki sport ali svaka medalja mora biti debljine najmanje 3 milimetra i da ima prečnik od 60 milimetra.

Prve Olimpijske igre održane su 776. godine pre nove ere u Olimpiji, u to vreme učešće je bilo dozvoljeno samo muškarcima.

Prve moderne Olimpijske igre održane su 1896. godine u Atini kada je učestvovalo samo 250 takmičara. Grčka je tada tražila da postame stalno sedište ove sportske manifestacije ali MOK je odlučio da se igre održavaju i u drugim zemljama i sledeće su održane u Parizu.

Olimpijske igre zakazane za 1916. godinu su otkazane zbog izbijanja Prvog svetskog rata, isto kao što se desilo 1940. godine zbog izbijanja Drugog svetskog rata. Zanimljivo je da su pobednici u Prvom svetskom ratu spečili poražene zemlje da učestvuju na Olimpijskim igrama 1920. godine. Od 1992. godine MOK od međunarodne zajednice, uz podršku Ujedinjenih nacija, traži da se tokom igara poštuje olimpijsko primirje.

Žene su zvanično počele da se takmiče na Olimpijskim igrama 1900. godine. Prvom olimpijskom šampionkom smatra se Britanska teniserka Šarlot Kuper koja je osvojila pet titula na Vimbldonu u pojedinačnoj konkurenciji.

Ove godine, u Londonu, po prvi put će sve zemlje imati u ekipama i žene sportistkinje, na prošlim igrama u Pekingu, Bruneji, Saudijska Arabija i Katar nisu imali žene u svojim olimpijskim timovima. Katar će predstavljati Nada Arkaji Noor Al-Maliji koja je osvojila dve zlatne medalje na igrama arapskih zemalja i proglašena sportiskinjom godine u svojoj zemlji. U kategoriji ženskog boksa koji je uvršten u olimpijske igre 2009. godine, učestvovaće Avganistanka Sadaf Rahimi.

“Povelja o pravima žena u sportu” koja je predstavljena Evropskom parlamentu 1985. godine insistira na prevazilaženju kulturnih barijera koje sprečavaju učešće žena sportskim igrama, dok su u Beloj knjizi o sportu usvojenoj 2007. godine citirane reči Pjera de Kubertena da je sport deo nasleđa svakog čoveka i žene.

Uživajte u Olimpijskim igrama do 12. avgusta i podržite naše sportistkinje i sportiste.

Ako ste korisnik Tvitera, počnite da pratite Zoranu Arunović, našu mladu sportiskinju koja se bavi streljaštvom, želja joj je bila da do početka Olimpijskih igara ima simboličnih 2012 pratilaca na Tviteru jer prvi put učestvuje na ovim igrama.

Njoj i svim našim sportistima želimo puno sreće i zasluženih medalja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*