Home / Porodica i zdravlje / Ne krećite na odmor bez putne apoteke
Ne krećite na odmor bez putne apoteke

Ne krećite na odmor bez putne apoteke

Kada se pakujete za odmor, neseser sa najenophodnijim lekovima za prvu pomoć je neophodan, nekada zbog sitnica odmor može da presedne. Kada su neke “komplikovanije” bolesti u pitanju, treba otići kod lekara gde god da se nalazite, u zemlji ili inostranstvu, ali bolove, ujede insekta, blage alergijske reakcije, dijareju, možete izlečiti sami.

Bez recepta, u apotekama, možete kupiti najosnovnije stvari koje svi imamo u kućnim apotekama i koje su sastavni deo svake putne apoteke:

sredstvo protiv mučnine u toku vožnje

sredstvo protiv ujeda komaraca

analgetik protiv bolova

tablete protiv proliva, za decu i odrasle

antialergijsku kremu

tablete protiv alergije

antipiretik.

U vašoj putnoj apoteci treba da se nađe i neko sredstvo za dezinfekciju kao i hanzaplast, sitne povrede, ogrebotine i posekotine su veoma česte na odmorima.

Na put ne polazite bez topolomera, naročito ako imate decu, visinu temperature ne možete odrediti dodirom ruke ili usana, možete samo utvrditi da je došlo do povišene temperature.

Pre polaska na put bilo bi dobro da odete do svog lekara kako bi vam prepisao neki antibiotik širokog spektra i dao vam uputstva u kojim slučajevima treba pribeći terapiji antibiotikom.

Mala putna apoteka može vam na odmoru pomoći i poštedeti vas nerviranja i jurcanja da nađete lekara ili kupite lek što je u inostranstvu komplikovano samim tim što nećete znati šta da tražite ni za najobičniji ujed komarca a u putnoj apoteci ćete imati ono što inače koristite, odnosno lekove za prvu i hitnu pomoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*