Home / Kafa sa tetkom / Medeni mesec, mesec od meda, slatki mesec…
Medeni mesec, mesec od meda, slatki mesec…

Medeni mesec, mesec od meda, slatki mesec…

Većina novopećenih bračnih parova odmah po venčanju odlaze na medeni mesec koji uglavnom nije mesec već prvi bračni odmor od nekoliko dana koji je postao sastavni deo venčanja.  Medeni mesec zauzima značajno mesto u bračnoj “istoriji” a neizostavan je u pričama kada se sastanu drugarice, o njemu se priča i onda kada udaja nije na vidiku, većina devojaka godinama pre nego što se udaju znaju kakvu venčanicu žele i gde bi volele da otputuju na medeni mesec. Mnoga turistička mesta i hoteli imaju specijalne ponude za tek venčane bračne parove i privlače ih reklamama da svoj brak otpočnu na nekoj egzotičnoj i nezaboravnoj destinaciji. Odlazak na medeni mesec je običaj koji je zaživeo početkom 20. veka, pre toga izraz medeni mesec ili mesec od meda kako ga nazivaju u mnogim zemljama nije imao nikakve veze sa putovanjima za šta se danas isključivo vezuje.

Izraz “medeni mesec” potiče još od Vavilonaca, roditelji su mladom bračnom paru za venčanje poklanjali “Mead”, piće od fermetnisanog meda i vode, i to količinu koja je morala biti dovoljna za mesec dana od venčanja jer se smatralo da ovo piće utiče na plodnost. Ovaj običaj se kroz istoriju proširio na mnoge zemlje sveta i zadržao se vrlo dugo, sve do srednjeg veka kada su ljudi još uvek verovali da med utiče na plodnost.

U antičkoj grčkoj, ovaj napitak, medovina, bio je jedino alkoholno piće i bilo je veoma skupoceno. Kroz vekove, kako se običaj širio po drugim zemljama, verovalo se da je prvi mesec braka najznačajniji mesec za obezbeđivanje poroda a običaj je bio da bračni par medovinu pije iz iste čaše, specijalno napravljene za medeni mesec.

Sa protokom vremena, pored toga što je medovina trebala da obezbedi plodnost, preporučivano je da je mladenci piju ujutru kako bi povratili snagu pošto su celu noć vodili ljubav a u nekim zemljama se verovalo da se prvi mesec braka zove medeni mesec jer je to najlepši, najslađi i najmirniji mesec u bračnom životu.

FreeDigitalPhotos.net

U davna vremena, mladi bračni par je prvog meseca braka retko izlazio iz kuće, medeni mesec je trebalo provesti u bračnom krevetu. Vremenom, ovaj običaj se kao i mnogi gubio ali je do 18. veka u mnogim zemljama običaj bio da  mladenci na venčanju piju medovinu iz iste čaše kako bi simbolično obezbedili porod i sladak zajednički život. Medovina je u to vreme, još uvek, bilo luksuzno piće i pilo se samo u specijalnim prilikama.

Danas, medeni mesec označava prvo bračno putovanje a smatra se da je ovaj običaj zaživeo sa razvojem železnice kada je bilo lakše putovati a onda i razvojem ostalog putničkog saobraćaja tako da možemo reći da je ovaj običaj prvog bračnog odmora izum modernog doba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*