Mama, vašeg sina nešto divno boli…

Na današnji dan 1893. godine, rođen je Vladimir Majakovski, jedan od najvećih ruskih pesnika, pisac čuvene poeme Oblak u pantalonama koji je ovaj svet napustio kada je imao samo 37 godina, svojevoljno, izvršivši samoubistvo.

Rođen u Gruziji, Majakovski se, nakon što mu je umro otac, sa majkom seli u Moskvu, gde kasnije studira slikarstvo, vajarstvo i arhitekturu sve dok ne počne da se bavi revolucionarnim aktivnostima čemu je bio posvećen svim srcem i zbog čega je bio hapšen tri puta. U to vreme počinje da piše poeziju i stupa u kontakt sa grupom futurista u kojoj vrlo brzo postaje neka vrsta vođe.

Bio je strastven, osetljiv i melanholičan čovek a takva je bila i njegova poezija. Opsesivno tragajući za ljubavlju, voleo je mnogo žena ali ljubav njegovog života bila je Ljilja (Lili) Brik, udata žena koja je takođe bila zaljubljena u Majakovskog ali koja zbog toga nije napustila svog muža. Majakovski tako biva uvučen u vrtlog ljubavnog trougla koji ga je razarao, dugo je pokušavao da se udalji od Lili ali nije uspevao. Iako poznat kao čovek od “gvožđa” za Majakovskog su govorili da je u društvu Lili Brik postajao pitom kao malo štene.

Kada se ubio, 1930. godine, što je izazvalo zaprepašćenje jer je bio protivnik takvog “kukavičkog” čina i osuđivao je samoubistvo Sergeja Jesenjina, Majakovski je bio emocionalno isrpljen i umoran od života. U trenutku njegove sahrane, Lili Brik je bila daleko i kažu da je bila luda od tuge.

Oblak u pantalonama, jedno je od najvažnijih i najboljih dela ruske književnosti 20. veka. Pesma je puna lirske napetosti, strasvena, nabijena eksplozivnim osećanjima, puna smelih i provokativnih slika koje objedinjuje očajničku ljubav prema ženi, ljubav među ljudima, čežnju, odnos čoveka i nečeg višeg, nedokučivog, duh pobune protiv nepravednog društva…

 

One comment

  1. Majakovski je bio moj idol…Kad sam poceo da ciam njegove pesme …Izuzetna pojava,umetnik i boem.Eto kako zavrsava covek kad mnogo voli…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *