Starinski kolač koji miriše na detinjstvo i tek ubrane šljive iz bakine bašte. Sećanja naviru kako punimo korpe i nosimo baki, svi zajedno i čistimo i jedemo uz puno graje i smeha i nestrpljivo obilazimo šporet dok cela kuća miriše na slatko pecivo, vanilu i cimet. Jede se hladna, ali ko da dočeka i po cenu da ispečemo jezik, grabimo slatke zalogaje u hladu ispod nekog drveta u dvorištu. U ime novih uspomena, stari recept sadašnjim i budućim domaćicama… Šljive se već stidljivo pojavljuju na pijacama.
Potrebno je:
za koru:
200 g margarina
100 g šećera
1 jaje
300 g brašna
½ kg šljiva
za preliv:
2 jaja
5 kašika šećera
4 dl kisele pavlake
za posipanje:
8 kašika prezli
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
½ kesice cimeta
50 g margarina
Kora:
Margarin dobro umutiti sa šećerom, dodati jaje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Testo dobro izraditi i prebaciti u podmazan pleh, pa kašikom ili vlažnim rukama izravnati.
Polutke šljiva poređajte po kori. Odozgo naneti preliv.
Preliv:
Mikserom umutiti jaja sa šećerom i pavlakom pa preliti ravnomermo preko šljiva.
Prezle, šećer, cimet i vanilin šećer pomešajte, i ravnomerno nanestite preko preliva, preko svega narendati 50 gmargarina.
Peći oko 45 minuta na 180 C.
Prijatno!
Kolač pravila i recept poslala Esma Šebek Ademi
250 gr margarina je ipak suvise nezdravo za jedan kolac. Sigurna sam da moze puter i to dosta manje… Inace ne deluje lose…
Tanja, u ovo vreme nema ničega zdravog, ali mislim da bi mast bila dostojna zamena, s tim da bi bilo dovoljno 200 gr, a za ono odozgo (umesto rendanog margarina) istopljenih 50 gr masti. Kako god, kolač se, obrobano, topi u ustima. 🙂
Mene zanima kojih dimenzija je tepsija