Home / Kafa sa tetkom / Kolač sa šljivama i pavlakom
Kolač sa šljivama i pavlakom

Kolač sa šljivama i pavlakom

Starinski kolač koji miriše na detinjstvo i tek ubrane šljive iz bakine bašte. Sećanja naviru kako punimo korpe i nosimo baki, svi zajedno i čistimo i jedemo uz  puno graje i smeha i nestrpljivo obilazimo šporet dok cela kuća miriše na slatko pecivo, vanilu i cimet. Jede se hladna, ali ko da dočeka i po cenu da ispečemo jezik, grabimo slatke zalogaje u hladu ispod nekog drveta u dvorištu. U ime novih uspomena, stari recept sadašnjim i budućim domaćicama… Šljive se već stidljivo pojavljuju na pijacama.

Potrebno je:

za koru:

200 g margarina

100 g šećera

1 jaje

300 g brašna

½ kg šljiva

za preliv:

2 jaja

5 kašika šećera

4 dl kisele pavlake

za posipanje:

8 kašika prezli

4 kašike šećera

1 kesica vanilin šećera

½ kesice cimeta

50 g margarina

Kora:

Margarin dobro umutiti sa šećerom, dodati jaje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Testo dobro izraditi i prebaciti u podmazan pleh, pa kašikom ili vlažnim rukama izravnati.

Polutke šljiva poređajte po kori. Odozgo naneti preliv.

Preliv:

Mikserom umutiti jaja sa šećerom i pavlakom pa preliti ravnomermo preko šljiva.

Prezle, šećer, cimet i vanilin šećer pomešajte, i ravnomerno nanestite preko preliva, preko svega narendati 50 gmargarina.

Peći oko 45 minuta na 180 C.

Prijatno!

Kolač pravila i recept poslala Esma Šebek Ademi

3 comments

  1. 250 gr margarina je ipak suvise nezdravo za jedan kolac. Sigurna sam da moze puter i to dosta manje… Inace ne deluje lose…

  2. Tanja, u ovo vreme nema ničega zdravog, ali mislim da bi mast bila dostojna zamena, s tim da bi bilo dovoljno 200 gr, a za ono odozgo (umesto rendanog margarina) istopljenih 50 gr masti. Kako god, kolač se, obrobano, topi u ustima. 🙂

  3. Mene zanima kojih dimenzija je tepsija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*