FreeDigitalPhotos.net

Brbljajte sa prijateljicama

Mnogi od nas se smeju zakleti da se posle druženja sa prijateljima osećaju rasterećeno i zadovoljno i ni zbog čega se ne bi odrekli ovih malih dugogodišnjih rituala. Da nas neko pita šta toliko pričamo posle godina i godina druženja, najverovatnije da ne bismo znali da kažemo.

Kažu da razgovor sa najboljom prijateljicom, ili više njih, oči u oči, ili lice u lice, ništa ne može da zameni i da čak ni danas, u eri visoke tehnologije, kada putem Interneta možemo da vidimo i čujemo osobu koja nam je draga, od koje nas dele kilometri i okeani, susret i neobavezan razgovor su nešto najbolje što nam se dešava u životu.

Dvoje neurologa sa Harvarda, utvrdili su da neobavezan razgovor, “brbljanje” sa osobom koja nam je draga i koju smatramo prijateljem utiče na oslobađanje dopamina, hemijske supstance koju nazivaju supstancom zadovoljstva.

Brbljajte, preporučuju ovi naučnici, razgovarajte o svemu, deci, kupovini, receptima, tračarite sa osobama u koje imate poverenja, posle toga ćete se osećati rasterećeno, zadovoljnije, veselije i motivisanije da odrađujete svakodnevne poslove. Ali, oni istovremeno upozoravaju da pijatelje ne opterećujete previše svojim problemima.

Ako imate problem, recite to svojoj prijateljici, ili prijatelju, ali nemojte dozvoliti da vaš problem bude svakodnevna tema vaših razgovora. Sigurno ste bili u situaciji da čak ni najboljem prijatelju ne možete da tolerišete to što je njegov problem “najvažniji na svetu” i počeli da ga izbegavate znajući da će to biti jedina tema razgovora.

Vaš prijatelj nije vaš psihoterapeut, upozoravaju. Ako vam je potrebna stručna pomoć, potražite je, ne opterećujte prijateljstvo svojim problemima koje vaš prijatelj ne može da reši jer ćete time sebe dovesti u situaciju da vas izbegava.

Naravno, ovo ne znači da ne treba da podelite svoje problem sa prijateljima ili da ne saslušate njihove, samo ne treba da dozvolite da neko se neko posle druženja sa vama oseća iscrpljeno i pun negativne energije, baš onako kako se vi osećate ako vas neko previse opterećuje svojim problemima.

 

One comment

  1. Lepo ja kazem da je kafenisanje naj terapija 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *