Veliki jubilej, 90 godina prve srpske čokolade

Ako nekada prolazite Kumodraškom ulicom u beogradu, pored fabrike “Soko Štark” osetićete neodoljiv slatki miris u vazduhu. Iz ove fabrike izlaze, pored mnogih proizvoda, najbolja srpska čokolada – Najlepše želje, Čokoladna bananica, najbolja čokolada za kuvanje – Menaž  i Smoki, četiri proizvoda po kojima je “Soko Štark” prepoznatljiv.

Ove godine, “Soko Štark” slavi veliki jubilej – 90 godina prve čokolade .

Davne 1922. godine, Danijel Pesmažu, francuski oficir koji se vratio sa Solunskog fronta i rešio da ostane u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, osnovao je u Zemunu firmu koja je se bavila uvozom proizvoda od čokolade a ubrzo je počela da se bavi i proizvodnjom i tada je nastala prva čokolada koja se zvala Roda, danas je to čokolada Menaž, neizostavan sastojak kolača i torti, stariji ljudi je još uvek smatraju kraljicom među čokoladama i jedu je radije od bilo koje čokolade koja se može naći na našem tržištu.

Mnoge žene će, kada vam daju recept za tortu koja se pravi sa čokoladom, naglasiti da koristite Menaž čokoladu jer ukus torte sa bilo kojom drugom neće biti isti.

Rođena sestra Menaž čokolade je čokolada Najlepše želje, u imenu nosi ono što bismo nekome poželeli kada je poklanjamo – sve najlepše, dobro zdravlje, uspeh i sladak život kao što je i ova čokolada. Samo jedna poklonjena mini čokolada Najlepše želje nosi sa sobom hiljadu poruka. Kutija mini čokolada Najlepše želje, najlepši je poklon svakom detetu, koliko god čokoladica da je pojelo, one ispadaju iz kutije još, i još, kao da kutija nikada neće presušiti čokoladom.

I dok Menaž slavi svoj devedeseti rođendan, Čokoladna bananica slavi svoj šezdeset četvrti rođendan, nastala je 1938. godine a “otac” joj je Franja Vaja, Mađar koji je fabriku preuzeo od Pesmažua, pod njegovim rukovodstvom fabrika je radila čak i u teškim godinama okupacije.

Možda ne obraćate pažnju, ali pored svih slatkiša koji se danas mogu kupiti kod nas, u korpi svake bake se nađu i Čokoladne bananice, koliko unuka – toliko bananica. Ona je jedan od prvih slatkiša koji dajemo deci kad im u ishranu uvodimo slatkiše, često je kupimo kada nam se jede nešto slatko, tako je mala, verujemo i da ima malo kalorija, ko bi odoleo.

I najzad, „Soko Štark“ će ove godine duvati svećice na još jednoj rođendanskoj torti, Smoki ove godine puni, da li verujete – četrdeset godina. Nastao 1972. godine, Smoki je postao deo naše svakodnevice, grickamo ga dok gledamo filmove, utakmice, u parku, na putovanjima, njime poslužujemo goste, često nam zameni obrok, savršeno se slaže uz jogurt ali i uz čokoladu. Smoki je takođe jedna od prvih grickalica koju dajemo maloj deci, tako se neodoljivo topi u ustima a i potpuno je prirodan proizvod, pravi se od kukurznog griza, sveže pečenog kikirikija, biljne masnoće i uopšte nema aditiva.

Ako niste znali, a put vas nanese kroz Kumodrašku ulicu, u sklopu fabrike „Soko Štark“postoji prodavnica u kojoj sve proizvode ove fabrike možete kupiti po znatno nižim cenama.

A kad posegnete rukom da kupite čokoladu, ne zaboravite da naša čokolada ove godine slavi devedeseti rođendan, toliko godina a još uvek je mlada i slatka, jele su je naše bake, naše mame, divno je što istu čokoladu jedemo i mi i naša deca.

Kupite je, u slast pojedite sa svojom decom.

Čokolado, srećan ti rođendan!

Izvor i fotografije : Soko Štark

Fotografija u zagljavlju: eKapija

 

 

 

4 comments

 1. Pre svega, lepo što se slavi jedan takav jubilej, međutim, nije korektno da se prisvaja prefiks „prva srpska čokolad“, to jedostavno nije tačno. Ja sam rođen na Dorćolu davne 1953. godine, u Solunskoj ulici br. 21 u zgradi koja je pre II svetskog rata bila fabrika čokolade „Šonda“ a sada se tu nalazi „Mona“.
  Ovo iznosim radi istine, da se zna, da je „Šonda“ čokolada prva čokolada na prostoru današnje Srbije…
  Hvala na pažnji!
  Zoran

  • Znaci Zorane nije Srbska zato jer je napravio Francuz????
   Sve jedno,ako je prva na teritoriji Srbije,a ocigledno je proizvedena na teritoriji Srbije 1922-ge,onda je srpska,zar ne?
   Da li ste vi komunista Zorane???
   Kako ste,ako niste komunista,uspeli sve ove godine da prezivite na Dorcolu u istoj zgradi..ili ste se ipak doselili u nju(vasi roditelji),tj.konfiskovali je zajedno sa mozda Vasim prijateljima komunistima?????
   Da nisu mozda prve Srbske cokolade,one komunisticke iz 1947…1952….koje su bile secerne table ili jadna kpija alpskih cokolada(mislim samo na omot ne i na sadrzaj)…
   Imam svega 30 godina ali nesto poznajem zaista bolje od Vas
   Prijatan dan Srbine!!!!!

 2. Bolje komunista nego ništa, šta si ti neki demokrata sad. Ja imam 40 godina i malo bolje poznajem teoriju prave države nekadašnje Jugoslavije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *