Udari mene a ne žene – nova kampanja u okviru AVON akcije Reci NE nasilju u porodici

Kompanija Avon, u okviru svog programa Reci NE nasilju u porodici, pokrenula je novu kampanju koja za cilj ima  podizanje svesti i edukaciju javnosti o ovom problemu. Kampanja pod nazivom „Udari mene a ne žene“ okupila je naše poznate sportiste, šampione u borilačkim veštinama, koji će dati svoj doprinos i poslati snažnu poruku da nasilju nije mesto u porodici i društvu već isključivo u sportu.

Akciji pod sloganom „Udari mene a ne žene“ su se pridružili Nenad Borovčanin, bokserski šampion Evrope u kruzer kategoriji u verziji WBO i Milan Jovanović Strongman, trostruki šampion u kategoriji WPA i GPC u dizanju tereta i takmičar u kategoriji strongman.

Zajednički cilj svih učesnika je aktivno suprotstavljanje agresivnim oblicima ponašanja i nasilju u porodici, čije su žrtve najčešće žene i deca. Psihičko i fizičko maltretiranje „na kućnom pragu“, koje je veoma prisutno u našoj svakodnevnici, a često traje dugi niz godina, skriveno od pogleda okoline, ostavlja teške emotivne posledice i otvara brojna socijalno-ekonomska pitanja za čije rešavanje je neophodna šira društvena podrška.

Kao vrhunski profesionalni sportista i aktivan borac za popularizaciju sportske kulture i boksa kao plemenite veštine, Nenad Borovčanin se priključio akciji i poručuje mladima: „Udarci su dozvoljeni samo u sportskoj areni ili borilačkom ringu, gde se ispoljava fizička snaga prema sportskim pravilima, u viteškom duhu. Nasilju nije mesto u porodici, gde od malena treba negovati odnose pune ljubavi, poštovanja i tolerancije”. Takođe, edukacija mladih kroz školovanje i bavljenje sportom će im usaditi prave životne vrednosti  koje treba vratiti u naše društvo, rekao je Borovčanin.

Kampanja „Udari mene a ne žene” ne poziva na nasilje, već naprotiv, podstiče muškarce da izvan sportskih borilišta fizičku snagu ne pokazuju prema slabijima od sebe, nego da svoju energiju usmere ka ostvarivanju pozitivnih životnih ciljeva.

„Avon je kompanija utemeljena na principima osnaživanja žena i već duže od 125 godina nastoji da živote žena širom sveta učini boljim i kvalitetnijim. Kroz program Avon Fondacije „Reci Ne Nasilju u porodici“, koji deluje u više od 50 zemalja, želimo da skrenemo pažnju javnosti na rešavanje problema porodičnog nasilja. Kampanja čiji je slogan „Udari mene a ne žene“ predstavlja nastavak naše podrške ženama širom Srbije. Pored sakupljanja sredstava za konkretnu pomoć žrtvama nasilja, naš cilj je edukacija i podizanje svesti o značaju rodne ravnopravnosti i usvajanju pozitivnih modela ponašanja“, rekla je Jelena Malenović, regionalni PR menadžer kompanije Avon.

Tokom kampanje, putem prodaje posebno dizajniranih proizvoda za hrabrost, biće prikupljena sredstva u okviru Avon Fondacije koja će biti donirana u humanitarne svrhe.

Porodično nasilje u Srbiji

Porodično nasilje je svakodnevno prisutno u Srbiji i predstavlja jedan od najvažnijih problema našeg društva koji zahteva hitno rešavanje kroz edukaciju, osnaživanje žena, konkretne akcije podrške i dosledno sprovođenje zakonskih rešenja. Poražavajuće deluje podatak da je broj žrtava nasilja u porodicama u Srbiji u porastu. Svaka druga žena u Srbiji u jednom trenutku je bila žrtva nekog vida nasilja u porodici (fizičkog, psihičkog, seksualnog, ekonomskog), a tokom 2011. godine je ubijeno 28 žena. Žrtve su najčešće žene i devojčice, a nasilnik je muškarac u preko 94 odsto slučajeva, pri čemu prednjače muževi i nevenčani partneri. Nasilju u porodici su izložene žene svih starosnih i obrazovnih kategorija, društvenih slojeva i porodičnog statusa, dok je profil počinilaca nasilja raznovrstan. Porodično nasilje je prisutno i u urbanim i u ruralnim sredinama.

Prema istraživanju koje je 2010. godine sprovela organizacija SeConS – grupa za razvojnu inicijativu, u Srbiji su nejednakosti među polovima izražene na brojnim poljima, što je jedan od osnovnih uzroka rodno zasnovanog nasilja. Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je u periodu od 2004. do 2009. godine zapažen porast broja prijavljenih punoletnih lica za nasilje u porodici. Prema zvaničnim podacima MUP-a, u periodu od januara 2009. godine do juna 2010. godine, krivično delo nasilja u porodici je izvršeno nad ukupno 5.423 lica, od čega nad ženama u preko 78 odsto slučajeva, a nad muškarcima u preko 21 odsto. U 40 odsto slučajeva scenama fizičkog nasilja nad ženama je prisustvovalo barem jedno maloletno dete.

Nepovoljni društveni i ekonomski uslovi, atmosfera nesigurnosti i usvajanje pogrešnih modela vaspitanja su među faktorima koji doprinose ovoj neslavnoj statistici. Najčešći oblik porodičnog nasilja je psihičko nasilje, iza koga slede fizičko, ekonomsko i seksualno nasilje. Jedna trećina žena je istovremeno izložena kombinaciji različitih formi nasilja.

Žrtve psihičkog nasilja trpe razne vrste potčinjavanja, ponižavanja, omalovažavanja i zastrašivanja, a posledice ovakvog nasilja su višestruke. Poražavajuća je činjenica da žrtve uglavnom izbegavaju da prijave nasilje, čak i ako zadobiju telesne povrede. Razlog tome je uglavnom strah od nasilnika i stid od reakcija okoline, dok pojedine žrtve navode da nisu znale kome da se obrate ili nisu imale zdravstveno osiguranje. Mali je broj žrtava koje su se obratile lekaru, pri čemu im je u najvećem broju slučajeva samo ukazana medicinska pomoć, a u 22 odsto slučajeva su lekari prijavili nasilje policiji.  Žene se za pomoć u preko 66 odsto slučajeva obraćaju roditeljima ili rođacima, a svega 14 odsto Centru za socijalni rad. Prema izjavama žena, Centri za socijalni rad uglavnom nude pravnu pomoć i savet, kao i mogućnost za razgovor i podršku, a u vrlo malom broju slučajeva ponude smeštaj u sigurnoj kući i obaveste policiju. S obzirom na veoma mali broj prijava nasilja, tek 1 odsto slučajeva završi pred sudom.

Nasilje u porodici u Srbiji predstavlja problem na koji društvo mora odlučnije da reaguje. Porodica, koja bi trebalo da pruža zaštitu i utočište, mnogima predstavlja mesto patnje, ugnjetavanja i omalovažavanja, a često je žrtvama nasilja ugroženo zdravlje ili im je život doveden u pitanje. Nephodno je još dosta rada u oblasti pružanja pomoći i podrške osobama koje su pretrpele nasilje u porodici, kako bi one polako počele da stiču poverenje i bez straha i stida se obratile za pomoć institucijama i organizacijama koje pružaju pomoć žrtvama porodičnog nasilja. Osnaživanje žena, unapređenje ukupne rodne ravnopravnosti i razvoj usluga socijalne podrške za nasilje u porodici su među prvim koracima na putu rešavanja ovog problema. Pored toga, suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, kao i edukacija i podizanje javne svesti o problemu porodičnog nasilja treba da doprinesu suzbijanju nasilja nad ženama u porodici, što zahteva veće angažovanje institucija, medija i svih činilaca društva.

One comment

  1. Jedno od najgorih nasilja je psihicko nasilje koje se tesko otkriva i koje se tesko uocava i sa strane zrtve, jedino ako je zrtva bar malo svesna da primeti promenu kaja se desila kod nje, i to promenu na gore i gubljenje sopstvene licnosti! Okolina moze ali i ne mora da primeti nista, pogtovo sto smu u svetu u kome se brzo zivi i gde je vecina usasredjena samo i iskljucivo na sebe.
    Na zalost, kao komentar na jednom od postova na ovu temu je bio je i ovakav:“Lepa akcija, ali mora se uzeti u obzir psihološki faktor koji u oko 80 % slučajeva dovodi do nasilja u porodici, a to je žensko zvocanje koje ume da bude dugotrajno (često doživotno) i neizdrživo, takav je slučaj kod mene, ja nikada nisam udario ženu zato što sam vrlo mirna osoba, ali sam siguran da bi mnogi drugačije postupili i ceo svet bi bio protiv njih, ne znajući koliko godina psihičkog terora je iza toga. A onih 20 % koji se napiju pa biju ženu, decu i ostale ukućane bi trebalo uvesti specijalne, vrlo oštre kazne svakako.“
    Trazenje krivice i opravdanja je nesto sto treba da se izostavi jer zaista nema opravdanja za bilo kakvu vrstu maltretiranja. Ako ti se ne svidja , napusti osobu do koje ti nije stalo i koja ti ne odgovara, u ovom slucaju – zenu koja mnogo zvoca( ili kako vec bilo)!
    Moze o ovome na siroko i na dugacko,ali drago mi je sto je skrenuta paznja na ovu zalosnu pojavu u svetu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *