Home / Kafa sa tetkom / Srceparajuća tugovanka Cece nacionale za ranjena ženska srca
Srceparajuća tugovanka Cece nacionale za ranjena ženska srca

Srceparajuća tugovanka Cece nacionale za ranjena ženska srca

Pre par decenija bilo je nezamislivo videti žensko društvo u kafani, novokomponovane narodne pesme (sve ono što ne spada u evergrin narodne muzike) su pisane i komponovane za muškarce i uglavnom su pevale o tome kako je on nju povredio a nije mu bila namera, kako ona pušta duge kose dok on sa ortacima lumpuje po mehanama, da ne može p’jan da nađe put do kuće i slično. Ženama je ostajalo da muziku slušaju sa radija i za njih su bile rezervisane pesme tipa “Traktor, traktor, traktorče, vozi Mile motorče…”

Od kako žene slobodno odlaze u kafane a naročito na splavove da horski pevaju u ritmu muzike za sečenje vena, autori se utrkuju u pisanju srceparajućih pesama na istu temu – ostavljena sam, sad mogu da umrem mirišući jastuk na kome si ti spavao, muško više neću da pogledam, taman da ima tri mercedesa, četiri vile, kuću u Monaku i rudnik zlata,  “all I need is love”, sve sa prizvukom pustog turskog.

Žene pevaju, igraju, podvriskuju, raduju se pevajući kako im nema života i kako će do jutra, ako se on ne predomisli sigurno presvisnuti od tuge, a ako ne presvisnu prirodnim putem iseći će vene, izvaditi same sebi srce ili iskopati oči “da bi negledale”, što otprilike bude isto kao da su otišle na sahranu i povele kolo, ili na svadbu i počele da nariču, sliku i ton ne možete nikako da povežete.

Sve ovo nije za zameriti, jer kad Ceca nacionalne može sa osmehom najsrećnije žene na svetu da peva da je neko zgazio kao trulu višnju, pa varijacije na temu, mogu i žene da lumpuju zamišljajući svoju smrt zbog neuzvraćene ljubavi, a kako se recept dobro pokazao, Ceca nacionale je posle višemesečnog odsutvovanja sa scene, nošenja nanogice što je izazvalo nacionalnu žalost, nemogućnosti da se brčne u rođenom joj bazenu što publika zakonu nije mogla da oprosti, ovih dana objavila svoj specijal, najverovatnije jer je to dužna svojim fanovima, kao što znate, nijedna pevačica ne peva jer to voli i jer od toga hleb zarađuje nego zato što je dužna fanovima.

Šta znači to da je objavila specijal, nije mi poznato, najverovatnije da je to nešto slično onome – muzički projekat na kome je radio oproban tim stihoklepaca i kradljivaca tuđih taktova, sve na radost onih koje će seći vene.

Istovremeno, kako su ekskluzivno objavile Novosti.rs, kao da je Srbija u najmanju ruku preko noći postala Švajcarska, Ceca je dala ekskluzivan intervju o muškarcima, deci, Arkanu i, naravno, pritvoru. Ekskluzivno je nekome po enti put ispričala ono što znaju i srpski vrapci, ali nije na odmet da obnovimo gradivo, to jest oni koji nemaju život.

Šta je ekskluzivno rekla nisam čitala.

Umesto toga pročitala sam tekst pesme “Probudi me kad sve bude gotovo” koju je Ceca objavila na svojoj Fejsubuk strani:

Ja sam ono što želiš zar uopšte još sumnjaš u to

I zato nemoj da deliš tu ljubav svuda okolo

I dok očima je noćas voliš

Ja prolazim kroz pravi pakao

Neću da budem više svedok svome bolu

Ispod časti mi je to!

I plakaću, plakaću, plakaću suzama u boji njene haljine

I zaspaću, zaspaću, zaspaću probudi me kad bude gotovo sve!

I plakaću, plakaću, plakaću spavaća mi soba služi za to

Voli je očima, voli je, probudi me kad bude gotovo!

Nikad uspela nisam da se promenim, puštam ti sve

Mene možeš da imaš i onda kad povrediš me

I dok očima je noćas voliš

Ja prolazim kroz pravi pakao

Neću da budem više svedok svome bolu

Ispod časti mi je to!

I plakaću, plakaću, plakaću suzama u boji njene haljine

I zaspaću, zaspaću, zaspaću probudi me kad bude gotovo sve!

I plakaću, plakaću, plakaću spavaća mi soba služi za to

Voli je očma, voli je, probudi me kad bude gotovo!

I plakaću, plakaću, plakaću suzama u boji njene haljine

I zaspaću, zaspaću, zaspaću probudi me kad bude gotovo sve!

I plakaću, plakaću, plakaću spavaća mi soba služi za to

Voli je očima, voli je, probudi me kad bude gotovo!

Pa da vidimo šta je Ceca pripremila za fanove, splavove, tugovanje u samoći i radovanje u društvu prijateljica.

Ona je, kao i većina žena, apsolutno sigurna da je ona prava za njega i upozorava ga da u to ne sumnja, valjda ona zna, a on kao svaki glup muškarac toga nije svestan. Tako neosvešćen, onu ljubav koju njoj treba da pruži on nesebično deli okolo, ali očima jer nijedna žena ne može sebi da dopusti da misli bi tu bile uključene ruke i ostalo. I ovo očima joj je dovoljno da prođe kroz sve krugove pakla.

Svom bolu više neće da bude svedok, ispod časti joj je, kad bi mogla nekako da ne svedoči bilo bi super. Poručuje mu da će preplakati noć sve u boji haljine koju on gleda dok ona cvili a da je on probudi kad sve bude gotovo, kad se opameti i vrati njoj, ili kad oslepi ili polomi nogu. E, onda može da joj priča i radi šta hoće tako slinavoj od plakanja, pustiće ga jer ne može da se promeni, opameti i kaže dosta je bilo. To joj nije ispod časti.  I tako nekoliko puta.

Drage moje, ova pesma em je glupa i nelogična, em peva o višedecenijskom zatupljivanju žena – patim dok gledaš i voliš drugu, kad bih mogla da zaspim pa da se probudim kad sve prođe, radi mi šta hoćeš samo dođi, dođi, dođi, sve ti je oprošteno, nije me sramota, volim te brate, tebe sam zacrtala, il’ ti il’ ladna Morava. Časti a ni stida nemam sem kad sama sebi svedočim!

“Mene možeš da imaš čak i kad povrediš me” je glavni, dramatični trenutak u pesmi koji ženu svodi na stvar, igračku kojom on može da se igra čak i kad je pokvari.

Ako uz ovo budete mogle da podvriskujete, a naročito ako se pronađete u ovim nelogičnim stihovima, lepo se provedite, oprošteno vam je, i život je nelogičan, nikako da bude onakav kakav treba da bude, tera svoju priču.

Specijalno za vas, žena koja ne bi čak ni plakala a kamo li mu rekla – samo dođi pa radi šta ti volja a samim tim uz ovakve tužbalice ne bi mogla ni da pije i peva.

Napomena: Pesmu nisam odslušala, nisam se usudila. Vi kako vam volja.

Mirjana Mimica

(Na slici Ceca, žena ikona u pozi i likom dočarana kao Sveta Petka, zaštitnica žena)

 

One comment

  1. Kao da nije dovoljno zastrašujućih stvari u Srbiji, sad mi treba još i Cecine pesme da se plašim. A da je strašna- strašna je po mnogo osnova. Sve što si napisala, Mirjana, potpuno je logično. Jedino mi nije logično što ženska publika u ekstazi dočekuje svaku glupost koja im se servira, bez uključivanja mozga da iole rasude o čemu se tu zapravo peva, da li je to i kakva manipulacija, šta znači “Mene možeš da imaš čak i kad povrediš me”…
    Plaši me i što imam žensko dete koje odrasta u ovom društvu, s ovakvim pseudo-uzorima 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*