Slatko od jagoda, kao „mlađi brat“ šumskih jagoda, je otvorilo sezonu spremanja zimnice. Prvi sunčani dani nakon kišovitih su na pijačnim tezgama doveli do velike ponude. Za slatko treba izabrati manje i tvrđe plodove. Lako ga je spremiti zato što je potrebno samo oprati jagode i skinuti peteljke.
Potrebno:
jagode – 1 kg
šećer – 1 kg
voda – 2 dcl
vanilin šećer – 2 kesice
limuntus – na vrh kašičice
Priprema:
Ušpinovati šećer, ubaciti jagode kad se pojave veliki mehurovi.
Kuvati jedan sat. Temperaturu podesiti tako da slatko lagano ključa. Za vreme kuvanja kašikom skidati penu koja se pojavljuje.
Na kraju kuvanja ubaciti vanilin šećer. Razmutiti limuntus sa kašičicom vode i ubaciti u slatko. Skuvano slatko prekritri mokrom krpom.
U tegle sipati tek sutradan kada se skroz ohladi.
Slatko se može koristiti, sem za drage goste, za prelive, za sladoled, za kolače, za dekoraciju…
Slatko kuvala Sanja Tomić
Moram probati
Isprobano, garantovano savršeno