Home / Kafa sa tetkom / Savršeno za vrele dane – supa od šargarepe i đumbira
Savršeno za vrele dane – supa od šargarepe i đumbira

Savršeno za vrele dane – supa od šargarepe i đumbira

Jedna sasvim zdrava i drugačija supa. Predlažem  đumbir koji je malo zastupljen u našoj ishrani a koji je ujedno i začin i lek. Ako niste znali, đumbir je antioksidans, ima antibakterijsko dejstvo, antipiretičko, sedativno i antigljivično dejstvo, a smatra se da je i afrodizijak.

Potrebno je:

10 manjih šargarepa

1 glavica crnog luka

2-3 čena belog luka

parče svežeg korena đimbira – 3-4cm

1 sveža očišćena pomorandža

1 veza raštana (ili blitve, spanaća, zelja)

2 kašike maslinovog ulja

oko 1,5 l vode

so i biber

Propržiti na ulju sitno iseckan crni luk pa dodati beli luk i rendani đumbir i pržiti 2-3 minuta a zatim dodati rendanu šargarepu, naliti ključalom vodom i kuvati 5 do7 minuta. Zatim lagano supu, deo po deo, izmiksirati u blenderu ali paziti jer je vruća, da se ne opečete od vodene pare ili da ne iskoči poklopac. Takođe prilikom miksiranja u jedan deo dodati celu iseckanu pomorandžu da se i ona samelje, sve pomešati i dobićete jedna prilično gustu smešu. Posoliti i pobiberiti po ukusu i ponovo zagrejati do ključanja pa dodati iseckan raštan (ili zelene listove po izboru), promešati i isključiti.

Supa se, kao što vidite, kratko kuva pa su u njoj sačuvani svi vitamini.

Osvežavajuća je i sigurna sam da će vam se svideti.

Prijatno!

Supu spremala i recept poslala Ljiljana Radonjić

One comment

  1. Sad sam isprobala recept pošto obožavan sve navedene sastojke. Već sam pravila supicu sa šargarepom i đumbirom i bila je odlična. Međutim, sada je malko gorka…Nekako narandža nije dala lep ukus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*