FreeDigitalPhotos.net

Prirodna sredstva za borbu protiv komaraca

Sa toplim danima stižu nam i komarci, dosadni “gosti” od kojih se nije lako odbraniti. Ujed komarca koji ne osetimo je vrlo neprijatan, izaziva svrab a ponekad i alergijske reakcije. Za odbranu od ovih neprijatelja koji napadaju uglavnom uveče možete kupiti razna sredstva, ali postoji i nekoliko prirodnih branitelja naših domova, možete da ih probate tako ćete smanjiti upotrebu sredstava koja se nanose na kožu a koja su, koliko god da pomažu ipak hemijska sredstva.

Sigurno već znate da je bisiljak odličan protiv komaraca, ako ga imate u saksiji trebalo bi da ga stavite na prozor, svojim mirisom će sprečiti komarce da ulaze. Pored bosiljka, nana, lavanda i ruzmarin svojim mirisom takođe mogu oterati ove dosadne insekte.

Neven, to jest, eterično ulje nevena je takođe odlično sredstvo protiv večernje najezde komaraca. Dovoljno je da nekoliko kapi ovog ulja nakapate u posudu sa vrelom vodom, ostavite da isparava i možete mirno spavati.

Geranijum, dekorativna biljka koju često možete videti u dvorištima a uspeva i u saksijama, na terasama, je takođe efikasa protiv komaraca ali i drugih insekata. Ako imate kuću sa dvorištem, geranijum bi trebalo da zasadite ispod prozora, ako ga gajite na terasi stana vrlo efikasno će sprečavati komarce da stignu do vas. Ako uspete da nađete eterično ulje ove biljke, slobodno možete par kapi da nakapate na posteljinu.

Eterično ulje eukaliptusa je ono koje možete naneti na kožu, dovoljna je po jedna kap na pregibe ruku i komarci će bežati od vas.

Limun od koga leti pravimo limunadu je odličan za borbu protiv komaraca. Nacedite jedan limun u litar vode i eto vam mirisa od koga komarci beže. Drugi način je da nakon tuširanja polovinom limuna istrljate otkrivene delove tela, komarci vas neće ujedati a vi ćete ujutru mirisati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *