Home / Kafa sa tetkom / Najzad stiže i to – kontracepcija za muškarce!
Najzad stiže i to – kontracepcija za muškarce!

Najzad stiže i to – kontracepcija za muškarce!

Kontracepcija je nekako uvek bila rezervisana za žene, muškarcima je decenijama bilo sasvim logično da one o tome misle, bili su vrlo iznenađeni ako bi se desilo da žena ostane u drugom stanju i u takvim slučajevima, kada je dolazilo do neplanirane i neželjene trudnoće, krivica je obično bila ženina.

Vremena su se promenila, muškarci danas mnogo više znaju o ženskoj kontracepciji, s godinama su pristali da koriste kondom ali vrlo nevoljno, pre nego što pristanu koriste se raznim opravdanjima, od onoga da su zaboravili da ga kupe do vrlo ozbiljnih obrazloženja zašto ne vole da ga koriste i ubeđivanja da će paziti. Ovo natezanje oko kondoma je najverovatnije i dovelo do one propagande da svaka žena, ako je savremena, mora u tašni, pored šminke, imati i kondom.

Ako znamo da se ženama i danas broje partneri i da postoje nepisana pravila koliko je ženi tokom života partnera dovoljno, da su rađene i naučne studije o tome, ovo je vrlo kontradiktorno jer kondom u ženinoj tašni automatski asocira na slobodu, mogućnost iznenadnog, neplaniranog seksa, sa poznatim ili nepoznatim muškarcem, jer žene koje su u dužim vezama i koje imaju redovan seksualni život koriste i “redovniju” kontracepciju, kontraceptivne tablete ili spiralu, bar tako možete prčitati – ako imate redovne seksualne odnose, pijte kontraceptivne tablete. Ovaj savet o kondomu u ženinoj tašni je još jedna stvar koja muškarca oslobađa bilo kakve obaveze oko kontracepcije, začuđujuće je da čak ni to što je kondom istovremeno zaštita od nekih polno prenosivih bolesti nije uspelo da ubedi neke muškarce da ga koriste.

U mnogim zapadnim zemljama, u brakovima u kojima supružnici ne žele više dece muškarci se podvrgavaju vazektomiji (podvezivanje semenovoda), međutim, na pomen vazektomije muškarcu u Srbiji dolazi do burne reakcije. Muškarci ovo smatraju atakom na svoju muškost i u većini slučajeva misle da bi nad njima bila izvršena bolna i katastrofalna intervencija posle koje njihov seksualni život ne bi bio isti. Kontracepcija je, bar na našim prostorima, još uvek uglavnom ženina briga, ukoliko ne želi da se nosi sa posledicama.

Vest koja stiže iz Los Anđelesa obećava revoluciju u kontracepciji, naime, naučnici sa Univerziteta Kalifornije su izumeli kontraceptivnu kremu za muškarce koja je još uvek u fazi ispitivanja i za koju kažu da će odgovornost kontracepcije prebaciti na muškarce.

Ova kontraceptivna krema je napravljena od dve vrste hormona, testosterona i sintetičkog progestina koji imitira progesteron a utiče na to da smanjuje proizvodnju sperme čak do 89%.

U eksperimentalnoj fazi u kojoj je učestvovalo stotinak muškaraca, ova krema nija izazvala nikakve sporedne i neželjene efekte, a nakon što su prestali da je koriste, dolazilo je do normalne proizvodnje sperme.

Iako treba sačekati nekoliko godina da ova krema, na čijem usavršavanju se još radi, stigne u apoteke, naučnici se slažu u jednom, da je u pitanju revolucionaran proizvod koji će sa žena skinuti ogromnu odgovornost da stalno misle o kontracepciji i pronalaze sebi odgovarajuće sredstvo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*