Mlečne vekne

Leti malo manje mesimo i pečemo hleb  ali  ali iskoristite neko rano sveže jutro ili večernje zahlađenje sa pljuskovima  i ispunite kuću neodoljivim mirisom peciva.

Potrebno je:

oko 600 g brašna

300 ml mleka

100 g maslaca

1 suvi kvasac

susam za posipanje

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

Umesiti mekano testo od toplog mleka, rastopljenog maslaca, kvasca, šećera i soli i dobro ga „uraditi rukama“. Ostaviti da naraste  oko 1 sat a zatim podeliti na četiri dela, svaki deo razviti oklagijom i uviti u veknu. Poređati ih u tepsiju, premazati mlekom, posuti susamom i ostaviti da tako malo narastu a zatim peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Predlažem da ih služite sa džemom i maslacem za doručak, užinu ili večeru ili kao poslasticu.

Prijatno!

Gordana Radojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *