FreeDigitalPhotos.net

Maline, paradajz, vino – saveznici u prevenciji bolesti karcinoma

Karcinom, bolest koje se svi plaše i koja sve više uzima maha, stiže nenajavljeno, često bude otkrivena kasno još uvek bije bitku sa medicinom. Prevencija  bolesti karcinoma se svodi na redovne kontrole kod lekara ali pre svega na zdrav način života koji podrazumeva i zdravu ishranu. Poslednjih godina se sve više govori o zdravoj ishrani, mnogi mitovi o hrani su srušeni, brza,  pržena i pohovana jela hrana gube bitku sa  kuvanim jelima i svežim namirnicama a skoro svakoga dana možemo pročitati koje namirnice su dobre kao prevencija bolesti karcinoma. Neke od tih stvari su nam nedostupne, ali ono što je dostupno treba konzumirati u što većim količinama, ne samo zbog toga što su te namirnice borci protiv kancerogenih ćelija nego zbog toga što čine dobro našem organizmu, dobre su za kompletno zdravlje.

Sa prolećem nam stiže bobičasto voće, maline, borovnice, za koje je utvrđeno da zbog prisustva polifenola imaju antikancerogena svojstva. Sa ovako visokim cenama jagoda i trešanja ne smemo ni da pomislimo koliko će uskoro, kada se pojave na pijacama, koštati maline ali se svakako ne treba lišiti ovog zdravog voća. Stručnjaci kažu da bobičasto voće gubi vrlo malo svojih vrednosti kada je zamrznuto, zato slobodno zamrznite neku količinu kako biste ovo blago prirode imali i preko zime.

FreeDigitalPhotos.net

Dan počnite i završite zelenim čajem koji takođe sadrži polifenol i odličan je antiokisdans. Ako nemate naviku da pijete čaj, pijte ceđene sokove od limuna ili pomorandže, ima ih preko cele godine, oni takođe imaju antikancerogena dejstva, naročito na bolesti kancera digestivnog sistema. Na pauzi za doručak radije kupite dve pomorandže nego što ćete posetiti obližnju pekaru, južno voće je puno vitamina i minerala koji su neophodni našem organizmu.

Tezge na pijacama se već crvene od paradajza ali njemu najčešće ne znamo ni poreklo ni kako je gajen. Uskoro će na pijace stići domaći paradajz koji je najčešća salata koju konzumiramo u toku leta. Ako niste znali, paradajz sadrži supstancu koja se zove likopen za koju je utvrđeno da sprečava mutiranje zdrave ćelije u kancerogenu, zato tokom sezone jedite što više ovog zdravog povrća. Za razliku od drugih biljaka koje sadrže likopen, kod paradajza se on ne gubi kuvanjem već se umnožava tako da slobodno možete kuvati sosove, jesti kečap, koristiti paradajz što više. Pored toga, paradajz je snažan antikosidans koji pomaže našem organizmu da se oslobodi toksina.

Sigurno često čujete kako prekomerno konzumiranje alkohola može dovesti do određenih bolesti karcinoma ali to se ne može reći i za crno vino, naravno, samo ako ga umereno konzumirate. Jedna čaša crnog vina dnevno, posle ručka ili večere je dozvoljena jer vino takođe sadrži polifenole. Pored toga, umereno konzumiranje crnog vina je dobro i za kardiovaskularni sistem, znate već da Francuzi imaju najmanje obolelih od kardiovaskularnih bolesti što treba da zahvale kulturi ispijanja vina.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *