Leto u tegli – kompot od trešanja

Kompot asocira na letovanja i zimovanja „preko škole“. Serviran uz večeru, u metalnim soljama od rostfraja, iz kojih smo za ručak jeli supu. Izbor je bio skroman: kruške i breskve. Kompot spada u zimnicu koju je lako pripremiti, a pri tome nema šanse „da ne uspe“. Evo proverenog recepta koji možete koristiti za svo voće koje će tek stići ovog leta: višnje, kajsije, breskve, kruške, šljive, dunje.

Potrebno:

1 l vode
300 g šećera
trešnje – plodova onoliko koliko stane u tri tegle (veće tegle od 1 kg)

Napunite tri tegle voćem i bićete sigurni koliko je potrebno.

Priprema:

Vodu i šećer staviti na vatru, kad počne da vri ubaciti voće. U ključaloj vodi voće ne sme da bude duže od jednog minuta jer će pucati. Vaditi ga rupičastom kašikom i stavljati u zagrejane tegle. Tegle zatim  naliti ključalom vodom iz šerpe i odmah ih zatvarati metalnim, čistim, neoštećenim poklopcima. Još dok su vruće dobro uviti krpom ili peškirom, da se lagano hlade.

Savet:

Kada budete pravili kompot od krupnijeg voća secite ga na parčiće (breskve, kajsije, kruške). Odnos vode i šećera  je za sve kompote isti i uvek je dovoljana količina tečnosti za tri tegle.

Voće samo operite, ne ljuštite, ne vadite koštice, nema konzervansa,  a najdragocenije je što ćete sačuvati malo letnje vreline za hladne zimske dane.

Kompot kuvala i leto pakovala u tegle Sanja Tomić

4 comments

  1. Super. Baš ću da probam na ovaj način. Jednostavniji je od onog koji ja koristim mnogo, mnogo godina, a isto je bez kozervansa. Hvala.

  2. Mamaaa ovooo je prelepoo.. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *