Kompot asocira na letovanja i zimovanja „preko škole“. Serviran uz večeru, u metalnim soljama od rostfraja, iz kojih smo za ručak jeli supu. Izbor je bio skroman: kruške i breskve. Kompot spada u zimnicu koju je lako pripremiti, a pri tome nema šanse „da ne uspe“. Evo proverenog recepta koji možete koristiti za svo voće koje će tek stići ovog leta: višnje, kajsije, breskve, kruške, šljive, dunje.
Potrebno:
1 l vode
300 g šećera
trešnje – plodova onoliko koliko stane u tri tegle (veće tegle od 1 kg)
Napunite tri tegle voćem i bićete sigurni koliko je potrebno.
Priprema:
Vodu i šećer staviti na vatru, kad počne da vri ubaciti voće. U ključaloj vodi voće ne sme da bude duže od jednog minuta jer će pucati. Vaditi ga rupičastom kašikom i stavljati u zagrejane tegle. Tegle zatim naliti ključalom vodom iz šerpe i odmah ih zatvarati metalnim, čistim, neoštećenim poklopcima. Još dok su vruće dobro uviti krpom ili peškirom, da se lagano hlade.
Savet:
Kada budete pravili kompot od krupnijeg voća secite ga na parčiće (breskve, kajsije, kruške). Odnos vode i šećera je za sve kompote isti i uvek je dovoljana količina tečnosti za tri tegle.
Voće samo operite, ne ljuštite, ne vadite koštice, nema konzervansa, a najdragocenije je što ćete sačuvati malo letnje vreline za hladne zimske dane.
Kompot kuvala i leto pakovala u tegle Sanja Tomić
Divno!
Hvala,ti si divna
Super. Baš ću da probam na ovaj način. Jednostavniji je od onog koji ja koristim mnogo, mnogo godina, a isto je bez kozervansa. Hvala.
Mamaaa ovooo je prelepoo.. 🙂