Kim – i začin i lek

Kim ima mnoga lekovita svojstva, odličan je protiv nadimanja, pomaže varenje, ima blago sedativno dejstvo, ublažava stomačne grčeve, bogat je vitaminima B grupe, sadrži kalcijum, gvožđe, natrijum, fosfor, magnezijum, kalijum i selen.

Ciminum, drevni naziv kima je, pretpostavlja se, vavilonskog porekla. Smatra se jednom od najstarijih začinskih biljaka, njegovi ostaci su pronađeni u faraonskim grobnicama. Verovalo se da ima afrodizijačka svojstva pa je drevni arapski afrodizijak spravljan od meda, bibera i kima, a prirodnim lekom protiv zaboravljanja smatrala se mešavina meda i kima.

Stari Grci su toliko koristili ovaj začin da su ga držali na stolu kao što mi danas neizostavno na sto, kada ga postavljamo, stavljamo so i biber.

Tokom srednjeg veka verovalo se da kim leči od straha od životinja. U nekim zemljama se smatralo da donosi sreću novim bračnim parovima pa su ga koristili da njime pospu mladence, onako kako se koristi i pirinač.

Mi ga uglavnom koristimo za peciva, ređe kao začin salatama, a još ređe pijemo čaj od semena kima. U nekim zemljama ga uzimaju posle jela kako bi sprečili loš zadah a i protiv gorušice. Veruje se i da potpomaže funkciju žuči.

Seme kima ima veoma dugu istoriju upotrebe u kuhunji i kao prirodnog leka najviše kod poremećaja varenja, deluje umirujuće na digestivni trakt, poboljšava apetit i ima lakstativno dejstvo. Nekada se koristio kako bi se poboljšala laktacija kod dojilja, preporučivano im je da žvaću seme kima ili piju čaj od ovog aromatičnog semena. Koristi se i za lečenje bronhitisa i često je sastojak sirupa protiv kašlja.

Ako nemate običaj da koristite kim, sem kada mesite mirisna peciva, slobodno ga stavljajte u jela koja se teško vare, a pošto ima lekovita digestivna svojstva dodajte ga kao začin sezonskim salatama, par zrna kima i oslobodićete se osećaja nadutosti  i onog kao da vam je želudac u grlu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *