Home / Porodica i zdravlje / Iva Štrljić podržala edukaciju o hitnoj kontracepciji
Iva Štrljić podržala edukaciju o hitnoj kontracepciji

Iva Štrljić podržala edukaciju o hitnoj kontracepciji

Poznata glumica i pisac knjige „Nemaš pojma koliko te volim“, Iva Štrljić, podržala je edukaciju o Hitnoj kontracepciji.

Edukacija žena o Hitnoj kontracepciji namenjena je svim ženama koje brinu o svom reproduktivnom zdravlju u svakom trenutku i svaka žena treba da zna koje su joj mogućnosti na raspolaganju i da, birajući trenutak u kome će udlučiti da ima bebu, zaštiti sebe i svoje reproduktivno zdravlje.

Hitna kontracepcija ne štiti od polno prenosivih bolesti i nije zamena za redovnu kontracepciju, već je opcija koju žena treba da ima u vidu tek u sučaju da se nađe u riziku od neželjene trudnoće.

Prema rečima Ive Štrljić, sve žene, i one koje su u dugim i stabilnim vezama, i one koje nisu, treba da budu pravilno informisane o Hitnoj kontracepciji kako bi izabrale između opcija koje im stoje na raspolaganju onda kada se dogodi da redovna kontracepcija zataji, nepravilno upotrebi ili uopšte ne upotrebi što stvara rizik od neželjene trudnoće, a samim tim i od potencijanog abortusa. Briga o sebi ne podrazumeva samo frizera, kozmetičara i šminku, već, pre svega, vođenje računa o svom zdravlju pa i reproduktivnom zdravlju. Od Hitne kontracepcije na našem tržištu su dostupna dva proizvoda, jedan od njih se može kupiti u apoteci bez recepta i deluje ako se uzme najkasnije 72 sata posle rizičnog seksualnog odnosa ali je najefikasniji prvih nekoliko sati nakon odnosa. Setska zdravstvena organizacija proglasila je ovu tabletu „zlatnim standardom“ u Hitnoj kontracepciji. Drugi proizvod se može uzeti i do 120 sati nakon rizičnog odnosa (pet dana) i izdaje se na lekarski recept. Njena efikasnost ne zavisi od vemena kada je žena popije, jednako je efikasna i prvog i petog dana.

Pošto postoje mnogepredrasude vezane za Hitnu kontracepciju, treba da znate da pilule za Hitnu kontracepciju nisu abortivne pilule i nemaju nikakvog efekta ako dođe do neželjene trudnoće, one deluju preventivno, odnosno služe tome da spreče trudnoću. Pošto živimo u vremnu u kome se mnogo piše o seksu a vrlo malo o zaštiti često možete pročitati da savremena žena danas mora u tašni da ima kondom, bilo bi lepo da savremena žena zna da u tašni treba a ima i tabletu za Hitnu kontracepciju koju ne mora nikada da upotrebi ako vodi računa da nema rizične seksualne odnose, ali koja može pomoći ako do toga ipak dođe.  Leto je vreme kada su svi malo opušteniji, dolazi do letnjih avantura, nije na odmet obezbediti se. Statistike pokazuju da do najvećeg broja neželjenih trudnoća dolazi tokom godišnjih odmora.

Dr Biljana Živaljević, govoreći o najnovijim metodama Hitne kontracepcije, posebno je naglasila da se ona koristi isključivo posle rizičnog seksualnog  odnosa i da je namenjena sprečavanju neželjenje trudnoće. Smatra se bezbednom metodom zaštiteali se svakako preporučuje konsultacija sa ginekologom u svim slučajevima kada je to moguće. Pravilna edukacija o Hitnoj kontracpeciji je od velikog značaja za svaku ženu kako bi se unapredio nivo poznavanja ove metode kontracepcije, njenog delovanja i pravilne upotrebe.

Kada dođe do neželjenje trudnoće ona se obično završava abortusom, jedinom intervencijom koju lekar obavlja u potpunom mraku i na osnovu osećaja a koji nosi brojne rizike.  Pored toga, neželjenu trudnoću i abortus prate i stres kakav nijednoj ženi nije potreban i do čega nijedna žena sebe ne treba da dovede kad već ima načina da se od toga zaštiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*