Home / Kafa sa tetkom / Grčki sataraš
Grčki sataraš

Grčki sataraš

Sataraš je jedno od onih jela bez kojih ne možemo da zamislimo leto a glavni satojci su mu luk, paprika i paradajz, ovaj je malo drugačiji, zahteva malo više vremena, ali kada ga jednom probate osajete verni ovoj varijanti i specifičnom mirisu kome nedostaje samo miris mora u vazduhu.

Potrebno je:

8 paprika

2 srednje tikvice

1 kg paradajza

jedna glavica belog luka

šaka svežeg ili sušenog peršuna

so, origano

maslinovo ulje

Priprema:

Papriku ispecite, oljuštite i skinite joj peteljke. Tikvice dobro operite, ne ljuštite i isecite na kolutove. Paradajz isecite na kocke.

Sitno naseckajte beli luk.

Paradajz pržite na malo maslinovog ulja sve dok ne ispari višak vode, posolite po ukusu i dodajte beli luk, peršun i pola kašičice origana, ili više ako volite ukus ovog začina.

Ma roštilju ili roštilj tiganju koji ste podmazali maslinovim uljem izgrilujte pečenu papriku,

zatim tikvice.

U vatrostalnu posudu ređajte – red paprike, red tikvica i prelivajte sosom od paradajza.

Služite uz feta sir. Može se jesti i toplo i hladno, jednako je ukusno.

Napomena: umesto tikvica možete koristiti plavi patlidžan, oljuštite ga, isecite na trake i grilujte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*