Home / Kafa sa tetkom / Džem od kajsija
Džem od kajsija

Džem od kajsija

Džem nad džemovima, nijedan ne može da se uporedi sa njim. Svake godine me ni visoke cene kajsija i šećera ne spreče da ga skuvam. Makar malo ,“za lek“. Kada su kajsije jeftinije, skuvam  veliku količinu jer ovaj džem opstaje i dve sezone. Kada nemam vremena da kuvam, očistim kajsije, iseckam i stavim u zamrzivač i kuvam kada stignem.

Proveren recept, kajsije ne ljuštim, tek očistim pegice, ako ih ima, i iseckam na komadiće. Neko ih melje ali ja volim da se osećaju parčići voća u džemu.

Potrebno je – koliko kajsija toliko šećera.

Na primer, 3 kg očišćenih kajsija i 3 kg šećera.

U šerpu ređati red kajsija, red šećera i ostaviti da odstoji dok kajsije ne puste sok a šećer se ne otopi, otprilike oko 2 sata.

Čiste tegle, pre početka kuvanja stavite  u rernu uključenu na 50 stepeni. Važno je da posle vruć džem sipate u tople tegle.

Staviti na jaku vatru i povremeno mešati dok ne proključa, kad proključa smanjiti vatru i  povremeno mešati. Ja ne skidam penu jer se ona sama ukuva do kraja kuvanja. Džem je gotovo nakon sat i po vremena, kada podignete varjaču a niz nju padaju istovremeno dve teške kapi.

Sipajte džem u tegle i vratite u rernu, neka ostane uključena na 50 stepeni još oko sat vremena, nakon toga je isključite i ostavite unutra, do hlađenja. Kada se potpuno ohladi, zatvorite tegle. Obavezno deo sipati u činijicu i odmah konzumirati jer nema lepšeg od sveže skuvanog džema.

Prijatno!

Džem kuvala Gordana Radojković

 

One comment

  1. Prelepo! Srecan ti rodjendan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*