Home / Kafa sa tetkom / Čega ste se sve odrekle nakon udaje?
Čega ste se sve odrekle nakon udaje?

Čega ste se sve odrekle nakon udaje?

Život pre udaje i nakanon što žena stupi u brak svakako ne mogu biti isti, naročito kada stigne prvo dete, a za njim drugo ili i treće. Naravno, ni život muškarca ne može biti isti, oboje dobijaju nove obaveze.

Danas, za razliku od mnogo žena koje su živele generacijama pre nas, znamo da su kućne i porodične obaveze  – obaveze oba bračna partnera, ali nekako se opet više obaveza svaljuje na ženina pleća, bar kada su kućni poslovi u pitanju.

Ali na stranu obaveze…

Nekada su žene udajom potpuno menjale svoj život. Primarnu porodicu je zamenjivala porodica supruga, njene prijatelje su zamenjivali prijatelji supruga, ona nikada i nikuda nije išla bez njega dok je njemu to bilo dozvoljeno, morala je uvek da bude u kući kada se on vraća sa posla gde bi ga čekala sa toplom supom i hladnim pivom, bila je kriva ako su deca napravila neki nestašluk, loša u školi, svekrvu je morala da zove mamom. Ona je uvek imala neku prijateljicu ili rođaku, obično onu sa kojom je najviše volela da se druži, koju njen suprug nije voleo i zabranjivao joj je viđanje sa njom, uvek je imala neku koju je on krivio da utiče na njeno ponašanje.

Ona bi kuvala ono što on voli, oblačila se onako kako on voli, nije radila ništa što on ne voli, a njemu se većina stvari koje je ona volela uglavnom nije sviđala jer je tako gubio kontrolu nad njom.  Letovalo se gde on hoće, odlazilo u posete kad on hoće i kretalo se kući kada se njemu ide…

Mnogo žena su svoj život provele lišene sitnica koje život znače, odlaska kod prijateljice, sa prijateljicom negde, odlaska na odmor bez muža, bez snage da se suprotsave i izbore za sebe,  jer ako bi se požalile mamama i babama ove su odgovarale da je takav red – žensko si, tvoje je da slušaš i trpiš.

Mame su se pravile da ne vide koliko im ćerke pate, razvod je bio sramota i izlazak iz braka u nepoznato i žene su tako vekovima živele isključivo onako kako je želeo njihov suprug. Neke od njih govorile su da žive samo za decu i zbog dece, ovo se i danas smatra najvećom i herojskom žrtvom što ženu svrstava u mašinu za rađanje.

I baš zbog toga što je imala status mašine za rađanje i zlatne ribice koja je svom mužu ispunjavala sve želje, mnoge žene su kroz život prošle kao Petrija iz filma „Petrijin venac“ – Ja sam se s moj život razmimoišla kaj da se nikad nismo sreli.

Danas se, naravno, mnogo toga promenilo.

Ali žene se i dalje mnogo toga odriču nakon udaje. Ponekad zato što nemaju vremena, umorne su a mnogo puta i iz ljubavi prema svom mužu, odnsno onda kad on kaže – Meni za ljubav ti bi…

FreeDigitalPhotos.net

Još uvek postoji mnogo žena koje kažu – moj muž ne voli da ja…

Ako ste jedna od onih koja misli da je odricanje bilo čega što volite dokaz ljubavi, ako on želi da vam skrati nokte, produži suknju, da se farbate u plavi ili crno jer on tako voli, da posle posla ne svraćate sa kolegama na piće, da se ne čujete sa mamom ili drugaricom svakoga dana, ako se polako odričete nekih samo svojih stvari i zadovoljstava pravdajući to nemanjem vremena i podsvesno pristajući na ustupke radi mira u kući, ako nastavite i dalje, jednog jutra ćete se probuditi vrlo, vrlo nezadovoljne.

Zato pokušajte sa svojim mužem da porazgovarate o tome gde i u čemu leži uzrok vaših problema dok pokušava da dokaže da se vi ponašate „problematično“ za njegov ukus i za status njegove supruge.

Ako ne uspete, imate puno pravo da isto zahtevate od njega – da ne gleda utakmice jer se vama to ne dopada, da ne ide na mali fudbal, na piće sa ortacima, bilo šta. Ako pristane, možete to smatrati dokazom ljubavi mada to nije, jednoga dana će i on postati nezadovoljan.

Ne odričite se najnormalnijih stvari na svetu – da imate društveni život iako ste u braku, da imate pravo da se družite i sa onima koji se vašem mužu ne dopadaju, i recite mu da nećete da se izgubite ako slučajno od kuće ka poslu i obratno ne budete išle utabanom stazom.

Ne pristajte na to da se odreknete sebe i postanete ono što on navodno želi, jer ako je ovakav on samo hoće da ima potpunu kontrolu nad vama.

Razmislite o jednoj vrlo prostoj stvari – on je izabrao vas zato što ste takvi kakvi jeste, kako to da nakon onog svečanog „da“ toliko toga želi da promeni na vama ili u vašem ponašanju…

A onda ćete shvatiti da se to videlo i pre onog svečanog „da“ samo da vi to niste htele da vidite.

Mislile ste da je to ljubav.

Kad on kaže – nemoj, ne može, ne sviđa mi se, gde si bila, sa kim si bila, ko je ono a ko je ovo, ne volim da ideš bez mene, ne volim da se družiš sa… zašto si obukla tu haljinu, meni se više sviđa ona…

Ali nikada nije kasno…

 

2 comments

  1. Nisam se odrekla ničega zbog toga što sam se udala i dobila decu. Ako sam se i odrekla nečega iz devojačkih dana to je samo zato što mi je to postalo dosadno i prevaziđeno. U mom braku niti je muževa zadnja, niti moja. Uvek nađemo neku sredinu i kompromis pa su svi srećni i zadovoljni.

  2. Izlazaka, ranije sam izlazila vise. Ali, nije da mi sad to toliko nedostaje. Kad su dosla deca, zivot je dobio drugaciji i lepsi smisao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*