FreeDigitalPhotos.net

Čarobni miris cimeta

Miris cimeta nas asocira na pitu od jabuka ili na slatki sutlijaš, ni jedno ni drugo nisu ono pravo ako im se ne doda ovaj mirisni začin. Retki će cimet dodati u kuvano vino, čašu toplog mleka sok od jabuke, ili kao dodatak jelima, nemamo tu naviku a i miris cimeta je prilično jak tako da treba biti pravi majstor pa dodati pravu količinu ovog začina. Ovo je inače jedan od najupotrebljavanijih začina u kuhinjama Maroka, Šri Lanke, Indije i Etiopije.

Cimet ima antiseptička i antivirusna svojstva, pomaže varenje, smanjuje nadimanje, podstiče apetit, veruje se da smanjuje menstrualne bolove, osećaj mučnine i gripoznih simptoma, da utiče na smanjenje holesterola, ima mnogo lekovitih svojstava pa kad ga upotrebite kao začin uvek ste ga upotrebili i kao lek.

Kao i većina stvari i cimet je bio poznat starim Egipćanima koji su poznavali njegova lekovita svojstva.  Ali pre Egipćana, upotreba cimeta na istoku je bila veoma popularna dok je u Evropu ovaj začin ušao u redovnu upotrebu tek sa savremenim dobom.

Ranije, cimet je bio veoma redak začin pa samim tim i veoma vredan. Tokom srednjeg veka ovaj začin je bio simbol vladajuće klase a kada bi ga izneli pred goste značio je poštovanje. Hrana i vino na nekim trpezama se nisu mogli zamisliti bez ovog mirisnog začina a tada je bio običaj da se služi posebno. Dobiti cimet na poklon u to vreme je bila velika čast, nazivan je poklonom kraljeva jer je bio veoma skup, zato jer je bio redak i jer je prelazio dug put pre nego što stigne na tlo tadašnje Evrope. Tada se verovalo u mnoge legende o cimetu pa i u onu da je to biljka iz Rajskog vrta. Jedna od legendi kaže da je ptica feniks koristila drvo cimeta za pravljenje gnezda.

Trgovina cimetom u srednjem veku je zajedno sa biberom uticala na razvoj ekonomije tadašnje Mletačke republike koja je bila centar trgovine tog doba. Kažu da je potražnja za cimetom bila toliko velika da jednog trenutka nije bilo dovoljno ovog začina kako bi se zadovoljili svi oni koji su sa bogatstvom želeli da imaju i statusne simbole tog bogatstva među kojima su bili i začini.

Danas ga možemo naći u svim prodavnicama ali ga ne koristimo dovoljno. Pošto nismo nakviknuti na korišćenje cimeta kao začina u kuvanju, koristite ga kad god možete kao dodatak sokovima, čajevima, čokoladi pa čak i kafi.

Ako želite da eksperimentišete sa cimetom tokom kuvanja, koristite onaj u štapićima a ne mleveni. Možete ga koristiti kao začin za sve, meso, pire, pirinač, palačinke, voćne sladolede, probajte kompot od krušaka kome ćete dodati cimet. Ako ga volite, pustite mašti na volju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *