Home / Kafa sa tetkom / Testo za pizzu
Testo za pizzu

Testo za pizzu

Kako svaka zemlja i svaki grad imaju svoju verziju pizze tako i svaka naša domaćica ima svoju verziju testa za pizzu. Što se filova tiče, postoje varijacije i varijacije od onog “šta ima u frižderu” preko šunke i šampinjona do morskih plodova, školjki i gambora. Testo za pizzu postoji od kad je sveta i veka i jeste da njen nastanak vezujemo za Italijane, ali zapravo su je još stari Grci i Feničani pravili.

Ovo je jedna od verzija testa koje uvek uspeva, koje je tako mekano i vazdušasto da je sveže i sutradan, a posebna odlika mu je što se može napraviti i nekoliko dana unapred i čuvati u zamrzivaču ili ako testo preostane, zamrznuti do sledeće prilike.

Potrebno je:

½ kg brašna

kesica suvog kvasca

½ čaše jogurta

200 ml vode

kašičica soli

kašičica šećera

100 ml zejtina

Umesiti testo od svih sastojaka i ostaviti da odmori oko 1 sat. Premesiti i podeliti na dva dela (mera je dovoljna za dve srednje tepsije) i razviti testo  u obliku tepsije ili pleha u kome ćete peći.

Odozgo filovati po želji i prema raspoloživom materijalu a ja predlažem da prvo namažete kečap a zatim bogato pospete seckanom šunkom i rendanim kačkavaljem. Obavezno posuti origanom i dodati po želji jaje i šampinjone.

Volela bih da čujem i vaše verzije testa i ideja za filove jer ma koliko recepti bili slični, svaka pizza je drugačija i svojstvena domaćici koja je pravi.

Recept poslala i pizzu pravila Anđelka Korićanin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*