FreeDigitalPhotos.net

Šta je autlet

Nedavno je u Inđiji otovoren prvi autlet u Srbiji, a od skoro na svakom koraku možete videti prodavnice na kojima piše – Autlet. Sigurno se pitate šta to znači, čime se te radnje na kojima stoji natpis – autlet – izdvajaju od drugih, a ako krenete u potragu šta sve to znači dobijete samo informaciju da u takvim radnjama robu možete kupiti po znatno nižim cenama nego na drugim mestima.

Ako se prevarite i uđete u neku od tih radnji videćete da roba nije nimalo jeftinija nego na drugim mestima, da je u nekim čak i skuplja, i tako steknete utisak da je taj natpis samo još jedan pokušaj da vas uvuku u svoju radnju u kojoj će vam ponuditi nekvalitetnu robu kojoj ni sami ne znaju poreklo.

Izvorno, autleti su prodavnice koje su vezane direktno za proizvođača  u kojima robu prodaju potrošaču bez posredstva trgovaca što znači da je ta roba oslobođena trgovačkih i distributerskih marži, i u pravim autletima zaista možete pazariti po znatno nižim cenama. Često se u autletima prodaje i roba sa fabričkom greškom, kada su ozbiljni proizvođači u pitanju ta greška je kupcu najčešće nevidljiva, može biti samo štep koji je malo “pobegao” u stranu.  Otvaranje autleta uz same fabrike štedelo je proizvođaču i troškove transporta.

Autlete su počeli da otvaraju kako bi proizvođači izašli u susret ljubiteljima njihovih brendova, ostvarili dikrektan kontakt sa kupcima i prodali robu koja na tržištu više nije kurentna jer je prošlogodišnja ili su proizvedene veće zalihe nego što je zahtevalo tržište. Vremenom, proizvođači su se udruživali, otvarali su jedan do drugog svoje autlet prodavnice i tako su nastali autlet tržni centri, raj za kupce.

Ponekad u autlet prodavnicama možete kupiti originalne brendove koji nemaju nedostatke, ali isto tako možete kupiti robu slabijeg kvaliteta, koja izgleda kao da je svesno napravljen odstupanje od standardnog kvaliteta tako da se često pominje da pojedini brendovi svesno proizvode autlet robu kako bi se oslobodili viška metarijala, odnosno da imaju sopstvenu liniju autlet robe.

Autleti se najčešće nalaze van gradova, blizu tranzitnih puteva kako bi bili uočljivi i privlačni i prolaznicima, a njihovim lociranjem se izbegava konkurencija i svodi na minimum. Autlet šoping je nastao u Americi ali je danas rasprostranjen širom sveta. U ovim prodavnicama možete kupiti sve, od garderobe, preko igračaka, kozmetike, do bele tehnike ili tehnološke robe. Najčešće je to roba, kako smo napomenuli, koja se nalazi na zalihama, ne prodaje se dovoljno brzo u maloprodajnim objektima kako je planirano, i slabijeg je kvaliteta.

Ono što karakteriše autlet prodavnice, one prave, je da u njima najčešće ne možete naći robu u svim veličinama, može se desiti da nešto što želite da kupite postoji samo u jednoj veličini, ili boji, to je ona koja je slabije prodavana u maloprodajnim objektima.

Autlete nikako ne treba izbegavati, u ovo vreme krize kada nam je kupovna moć smanjena, kupujući u njima  zaista možete dosta uštedeti, naravno, ako naletite u pravom trenutku.

Ono što treba da izbegavate je da ulazite u prodavnice koje niču kao pečurke posle kiše i na kojima piše to privlačno “autlet” jer to nisu autlet prodavnice, roba u njima nije jeftinija, to je samo trgovački trik. Ako se samo malo upistite u razgovor sa prodavcima, videćete da ne znaju čiju robu prodaju, ni da rade, navodno, u autlet prodavnici, najčešće kažu da trenutno imaju popust, a sve ono što prodaju možete naći na bilo kojoj buvljoj pijaci ili u kineskim prodavnicama.

Prave autlet prodavnice nemaju trenutne popuste nego prodaju robu po znatno nižim cenama na koje ponekad možete dobiti dodatni popust.

Ako ste radoznali, uđite u jednu od tih prodavnica koje su naziv obogatile rečju “autlet”, ali ćete izaći razočarani i sa osećajem da ste još jednom prevareni.

 

2 comments

  1. Ne slazem se sa misljenjem iznesenim u ovom tekstu koje navodi citaoce da pomisle kako je autlet cista prevara. Tacno je da se za puno manje para nego u prodavnici istog brenda u glavnom gradu moze kupiti slicna roba, iako nesto slabijeg izbora. Najbolji autleti koji postoje nalaze se u Americi, gde je roba pa cak i ona markirana puno pristupacnija svim kupcima nego bilo gde drugde u svetu. Na primer u Esprit autletu u blizini Nju Jorka sva roba se krece ,izmedju 5 i 40 dolara a ona od 40 je za zimske jakne. Tako da su autleti izvanredni za posetu ako se ide sa realnim ocekivanjima i sa velikom dozom stpljenja. Jos je uz to i idealan povod da se ode u shopping sa prijateljima umesto da se maltretira partner-ka. Uzivajte u novom shopping iskustvu po autletima Italije, Srbije, Austrije, a posebno SAD-a!!! I ponesite prazan kofer, za svaki slucaj.

  2. Naravno da pravi autleti nisu prevara, niste pažljivo pročitali, prevara su te prodavnice koje niču kao pečurke posle kiše od kako je otvoren autlet u Inđiji (naglašeno u tekstu) koje jesu prevara jer nisu ni blizu onoga što jesu autleti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *