Home / Kafa sa tetkom / Sladak kupus sa mesom
Sladak kupus sa mesom

Sladak kupus sa mesom

Ovo je jelo koje na prvi pogled ne obećava a zapravo je i izuzetno ukusno i zdravo. Ne zahteva neki poseban trud jer kad se ubace svi sastojci, lagano se krčka i relativno brzo bude gotovo. Ono što je nama domaćicama izuzetno važno je da ispunjava dva važna uslova : jede se kašikom i jelo je koje se kuva za dva dana. Zato preporučujemo da ga skuvate danas, odmorite organizam od roštilja i pečenja a takođe ste mirni i sledećeg dana koji je ujedno i prvi radni dan posle praznika.

Potrebno je:

manja glavica kupusa od oko 1 kg
500-600 g svinjske ili juneće plećke
2 šnite slanine
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
250 ml soka od paradajza
2-3 šargarepe
2 krompira
peršunov list
so i biber
1-2 kašike aleve paprike

Iseckati slaninu na kockice, staviti u veću šerpu i propržiti kratko na jakoj vatri da pusti masnoću i zatim dodati iseckan beli i crni luk, kratko propržiti i u to dodati meso isečeno na kocke. Posoliti  po ukusu i oko 20 minuta dinstati na srednjoj vatri. Zatim dodati krompir i šargarepu iseckanu na kockice i na kraju kupus, takođe iseckan. Naliti sokom od paradajza, dodati alevu papriku i naliti malo vode da bude malo ispod nivoa povrća jer i ono samo pusti tečnost. Kada proključa, poklopiti i krčkati na tihoj vatri oko 1 sat. Na kraju dodati sitno iseckan peršunov list.

Poslužiti uz proju ili kukuruzni hleb.

Prijatno!

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*