Home / Kafa sa tetkom / Šargarepa torta (carrot cake)
Šargarepa torta (carrot cake)

Šargarepa torta (carrot cake)

Ovo je izuzetno popularna torta u raznim delovima sveta ali kod nas je malo zastupljena. Iako ima čitav spisak sastojaka, vrlo je jednostavna za pravljenje i peče se odjednom. Šargarepa daje aromu i sočnost ali se definitivno ne prepoznaje kao sastojak. Predivna je i mešavina začina posebno u kombinaciji sa filom od sira i slatke pavlake. Probajte, sigurna sam da ćete je staviti na spisak svojih omiljenih poslastica.

Potrebno je:

250 g maslaca
250 g žutog šećera
5 jaja
sok i kora jedne pomorandže
170 g brašna
kašičica praška za pecivo
100 g mlevenih badema
100 g mlevenih oraha (i malo seckanih za ukrašavanje)
na vrh kašičice – karanfilića i muskatnog oraščića
pola kašičice đumbira u prahu
250 g sveže izrendane šargarepe

Za fil:

100 gr krem sira
200 g slatke pavlake
100 g meda
sok i kora pomorandže

Pre nego što počnete sa pripremom uključite rernu na 180 stepeni.

Umutiti maslac i šećer, umešati žumanca, jedno po jedno, a zatim dodati sok i koru pomorandže. Zatim sipati brašno pomešano a praškom za pecivo, bademe i orahe zajedno sa rendanom šargarepom.

Posebno umutiti sneg od belanaca i lagano umešati u prethodnu masu. Izliti u okrugli kalup za tortu promera 22 cm, dobro podmazan ili obložen peki papirom. Peći u zagrejanoj rerni 50 minuta.

Izvaditi i dobro ohladiti. Umutiti slatku pavlaku, dodati med, krem sir i sok i koru pomorandže.

Filovati tortu odozgo i ukrasiti seckanim orasima.

Tortu pravila i recept poslala Jelena Vasić Green.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*