stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Rutina – menjanje malih stvari može dovesti do velikih promena

Da li ponekad razmišljate o tome da vam se život pretorio u rutinu i da vam je svaki dan isti. Pomisao na ovo, da svakodnevno obavljamo mnogo istih stvari, može da dovede do očajavanja i začaranog kruga iz koga ne umemo da izađemo misleći (pogrešno) da će svako iskakanje iz rutine poremetiti naš život a i uticati na one sa kojima živimo.

Rutina moće biti veliki problem u životu, sami sebi postajemo dosadni i, eto, često nemamo hrabrosti da napravimo samo jedan mali korak van koji u naš život može doneti nešto novo, zanimljivo, retko viđeno, što može razbiti monotoniju. Počnemo da džangrizamo i žalimo se kako nam je svaki dan isti kao da očekujemo da u njega neko unese nešto novo a to možemo da uradimo sami. Džangrizanje je najčešće onima koji nas slušaju dosadno.

Ako pomislite da bi nešto u svakodnevnim navikama mogli da promenite a to nikako ne radite plašeći se da će to povući lavinu koja će promeniti sve ostale uhodane navike, u čemu se nećete snaći, pokušajte. Svet se neće zaustaviti niti propasti, a na pitanje šta vam se odjednom desilo možete dati vrlo jednostavan odgovor – da su vam dani jednolični i da su vam kao takvi dosadili.

Ako ste ipak od onih koji ne misle da im se život pretvorio u rutinu, razmislite malo, svakoga jutra ustajete u isto vreme, imate iste rituale, pijete kafu, panično se oblačite, budite decu, idete na posao, sa posla svraćate u kupovinu, spremate ručak, obavljate svakodnevne poslove, odgledate omiljenu emisiju, odlazite na spavanje… Hodate istim ulicama u kojima već prepoznajete ljude koji nisu vaše komšije, kupujete u istim prodavnicama u kojim vam se prodavci i kasirke obraćaju sa ”komšinice”, dete izvodite u jedan te isti park u kome se srećete sa istim mamama koje su tu po istom zadatku, imate omiljeni kafić u kome pijete kafu… Živite danima i godinama kao da vam je neko napisao plan rada i kretanja koji se ne menja. Ako mislite da na sve to nemate mnogo uticaja, da je život jednostavno nametnuo takve obaveze, silno grešite. Čak i ako ne osećate nezadovoljstvo, ono sigurno negde tinja u vama, niko ne voli da mu dani budu isti, isti, isti. Onda dobijete napade nervoze koje nazivate bezrazložnom, analizirate, pokušavate da nađete razloge, a odgovor leži u tome da se ona vi, u vama, buni protiv one vas koja svakodnevno radi jedno te isto.

Mnogo žena se žali da imaju vremena za sve sem za sebe. Žive po nametnutim ili samonametnutim ritualima i nemaju vremena da se posvete ničemu drugom sem porodici zaboravljajući da sebi ispunjavaju želje, jednostavno su postale deo mehanizma koji omogućava njihovoj porodici da život teče glatko, bez problema.

Ako se ponekad osećate kao mašina koja odavno nije podmazana, upali ste u vrtlog rutine i vreme je da “podmažete” sebe nečim što volite, ispunite sebi neku želju, poremetite ustaljeni ritam i unesete u život nešto novo.

Naravno, to ne treba da budu velike stvari i velike promene jer bi isto značilo i da svojim životom nikako niste zadovoljni, dovoljne su sitnice. Rutina vodi u nezadovoljstvo, nezadovoljstvo u svakodnevne žalopojke, žalopojke u rasprave i svađe, svađe ka pogoršanju odnosa u porodici a to već vodi u ozbiljne probleme. Pa, pre nego što počnete da mislite da imate veliki problem, pokušajte da rešite male, promenite ono na šta vas najčešće niko ne primorava.

Menjanje malih stvari može dovesti do velikih promena.

Ako na poslu svakoga dana morate da radite isto, ne morate iste radnje da ponavljate i u svom svakodnevnom životu.

Promenite ulicu kojom svakodnevno idete na posao. Promenite prodavnicu u kojoj kupujete i u kojoj možete zatvorenih očiju da hodate i punite korpu, promenite kafić u kome pijete kafu ili pekaru u kojoj doručkujete. Jednostavno promenite te male staze kojima hodate svakoga dana.

Ako sredom posećujete svoju mamu, a petkom njegovu, ili svake nedelje idete na ručak kod jedne ili kod druge, gde godinama slušate iste priče, koliko god da volite i jednu i drugu, koliko god da ste srećne što tog dana ne morate da kuvate, recite jednog dana da vam se ne ide. Sigurno će vas i suprug i deca pogledati podignutih obrva, ali nemojte otići, neka odu sami, ostanite u krevetu sa dobrom knjigom. Ostanite da ležite i gledate u plafon, i to je neka promena.

S druge strane, ako dugo niste posetili rodbinu ili prijatelje, najavite im se za vikend bez obzira što vas čeka hrpa veša i mnogo drugih kućnih poslova, posao neće pobeći i ništa se strašno neće desiti ako vikend ne budete provele peglajući veš.

Izađite u besciljnu šetnju sa slušalicama u ušima, potpuno različitu od onog svakodnevnog trčanja ka nekom cilju tokom kojeg ne primećujete ni ljude, ni da je olistalo drveće i stiglo proleće, srešćete nekoga koga dugo niste videle, popijte sa njim kafu, čujte neku drugu priču, banalnu, isto o svakodnevnom životu, ali drugu.

Postoji mnogo stvari koje možete promeniti. Rutina nas najčešće začauri i zatvori nas za nove ideje, ubija nam kreativnost, od svakodnevnih rutinskih poslova, nemamo vremena da otpočnemo nešto novo, završimo nešto staro ili se bavimo nečim što volimo, što je samo naše.

Osećaćete se raspoloženije, osveženo, živo, ne dozvolite da vas rutina “ubije” i oduzme vam svu volju.

Pređite na drugu stranu ulice i osmotrite sebe kako svakoga dana hodate onom stranom, videćete promenu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *