Home / Kafa sa tetkom / Recept s kolena na koleno – Bajadera
Recept s kolena na koleno – Bajadera

Recept s kolena na koleno – Bajadera

Ovo mi je od baka Jele …
Meni je ovo dala tetka Goca …
To sam videla od snajka Radmile …

Sigurno i vi imate neku tetku, baku ili snajku, koja vam nije ni tetka, ni baka ni snajka, ali pošto su ih svi u kuci tako zvali onda se i vi nastavili tu tradiciju, pa su i za vas one ostale tetke, bake ili snajke…

Ono što sigurno jeste, a to je da su njihove poslastice uvek bile autentične i nešto čemu ste se radovali.

Ovo je recept za bajadere koji sam ja dobila od baka Jele. Isproban više puta i toplo ga preporučujem za predstojeći Đurđevdan.

Potrebno:

600 g šećera
2 dcl vode
200 g mleka u prahu
250 g margarina
200 gr mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
150 g crne čokolade i 150 g  i 50 bele ćokolade

Piprema:

Crni deo – 300 g šećera ušpinovati sa 1 dl vode. Ušpinovano je kada se pojave veliki mehurovi. Skinuti sa ringle i dodati mlevene orahepomešan sa 100 g mleka u prahu. Sjediniti polako. Kratko vratiti na ringlu i dodati pola margarina i 50 g crne čokolade. Razliti u pleh podmazan uljem ili obložen  papirom za pečenje.

Beli deo  – 300 g  šečera ušpinovati sa 1dl vode. Skinuti sa ringle i dodati mleveni keks pomešan sa 100 g mleka u prahu. Sjediniti polako. Kratko vratiti na ringlu i dodati pola margarina i preliti preko crnog dela.

Glazura – 100 g crne čokolade istopiti sa 2 kašike ulja i preliti bajaderu. Belu čokoladu istopiti, praviti pruge po crnoj glazuri i drvenim štapićem praviti šare.

Napomena: Umesto oraha mogu se upotrebiti i mleveni bademi ili lešnici.

Recept poslala Sanja Tomić

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*