d samer news.discovery.com

Preminula Dona Samer, kraljica disko muzike

Ako ste rasli osamdesetih godina, kada su bili popularni odlasci u diskoteke, mnogo drugačije od današnjih, sigurno se sećate vatrenog glasa i hitova Done Samer, pevačice koja je ponela titulu – Kraljica disko muzike.

Dona Samer preminula je juče ujutru od karcinoma pluća, u svojoj 63. godini. Verovala je da je obolela zbog udisanja otrovnih čestica posle napada na kule bliznakinje, 11. septembra 2001. godine i dugo je od javnosti krila svoju bolest.

Rođena 1948. godine u predgrađu Bostona, vrlo dugo je bila anonimna a popularnost je počela da stiče sedamdesetih godina prošlog veka, na evropskoj turneji koja joj je promenila život. Bile su to godine filma „Groznica subotnje večeri“, diskoteka i disko kugli, godine plesa, i godine u kojima je glas Done Samer postao prepoznatljiv. O Doni je tih godina počelo da se govori i kao o seks simbolu, dobila je etiketu zbog koje je godinama morala da se dokazuje kao pevačica.

Za razliku od mnogih američkih zvezda, njena popularnost je počele da raste u Evropi u koju se doselila 1968. godine kada je bila angažovana u nemačkoj verziji čuvenog mjuzikla Kosa. Tada se prvi put udala za Helmuta Samera čije je prezime zadržala kao umetničko čak i kada se drugi put udala 1980. godine za pevača Brooklin Dreamsa, Brusa Sudana.

Duboko religiozna, povremeno je upadala u psihičke krize, njeni prijatelji  kažu da je to možda zbog toga što se nikada nije dobro osećala u ulozi koju joj je nametnula popularnost. Isticala je da voli i rokenrol muziku, džez, gospel i ozbiljnu muziku i da nikako ne želi da sve to zaboravi samo zato što je postala pevačica od koje se očekuju disko hitovi. Njene krize su bile toliko duboke da je u svojim memoarima otkrila da je bila na ivici samoubistva.

Svetsku slavu je stekla hitovima Love To Love You Baby, Last Dance, Hot Stuff, Bad Girls, tih zlatnih disko godina jedina konkurancija joj je bila grupa Bee Gees.

Na holivudskom bulevaru slavnih dobila je zvezdu 1994. godine a tokom karijere osvojila je 5 Gremi nagrada. Njene ploče prodate su u stotinama miliona primeraka.

Posle duge pauze od sedamnaest godina, njen poslednji album je izašao 2008. godine.

U međuvremenu, bila je na udaru medija i javnosit koji su je osuđivali zbog netolerancije prema gej osobama zbog čega je bila prinuđena godinama da poriče svoj stav tako da je kasnije istupala sa žestokom podrškom gej osobama.

Snimanje poslednjeg albuma prekinula je bolest.

Obeležila je čitavu jednu epohu na svetskoj muzičkoj sceni.

 

Foto: news.discovery.com

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *